908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Svet

Atentator: Nisem bil zadovoljen s političnimi razmerami v državi

Deli na:
Atentator: Nisem bil zadovoljen s političnimi razmerami v državi

Juraj Cintula je poskušal ubiti slovaškega premierja Roberta Fica - Foto: X.com

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je po seji varnostnega sveta potrdil, da so proti napadalcu vložili obtožnico zaradi poskusa umora premierja Roberta Fica. Kot je pojasnil, napadalec, ki je deloval sam, ni bil zadovoljen z razvojem političnih razmer v državi. Stanje premierja medtem ostaja resno, a stabilno.

"Lahko potrdim, da osumljenec ni član nobene radikalizirane politične skupine, ne desne ne leve," je dejal minister po poročanju slovaških medijev.

Znova je potrdil, da je šlo za politični motiviran napad. Moški namreč ni bil zadovoljen s političnimi razmerami v državi, njegovo prepričanje pa se je še okrepilo po predsedniških volitvah aprila letos. "Za vse nadaljnje podrobnosti velja embargo, ki ga je uvedlo generalno tožilstvo," je dodal minister.

Obrambni minister Robert Kalinak je ob tem pozval medije, naj bodo previdni pri poročanju in naj ne širijo morebitnih neresničnih informacij glede napada na premierja. Kot je dodal, ne nameravajo uvesti izrednih razmer, bodo pa okrepili varovanje politikov in drugih oseb, ki bi lahko bile ogrožene, vključno z novinarji.

Ministri so na novinarski konferenci razkrili tudi nekaj podrobnosti o stanju Fica, ki ostaja resno, a stabilno. Kalinak je ob tem poudaril, da premier še ni zunaj nevarnosti. Utrpel je štiri strelne rane, je dodal.

Moški je v sredo v Handlovi večkrat ustrelil slovaškega premierja, ko se je ta rokoval s privrženci po srečanju vlade. Hudo ranjenega Fica so nemudoma odpeljali v bolnišnico, domnevnega strelca pa aretirali.

Slovaški mediji so sicer poročali, da je 71-letni osumljenec pisatelj in nekdanji uslužbenec zasebne varnostne službe iz kraja Levice. Zaradi svojih dejavnosti je imel dovoljenje za posedovanje orožja.