padavine, radarska, 16.8. Svet24.si

Nevihta se je iztrošila pred slovensko Obalo

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

Adele Milloz pm Ekipa24.si

Tragedija: Nekdanja svetovna in evropska prvakinja...

James Hetfield - Metallica Odkrito.si

Po 25 letih zapustil ženo!

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Assange obkoljen na ekvadorskem veleposlaništvu

Deli na:
Assange obkoljen na ekvadorskem veleposlaništvu

Foto: Reuters

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange, ki mu je Ekvador v četrtek odobril politični azil, ostaja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kjer policija še naprej varuje morebitne izhode. Prav zato, ker London grozi z aretacijo v trenutku, ko bo Assange prišel iz veleposlaništva, se zastavlja vprašanje, kaj mu sploh preostane.

Zaradi primera Assange so se odnosi med Veliko Britanijo in Ekvadorjem precej zaostrili. Britanske oblasti so namreč zagrozile, da bi lahko vdrle na veleposlaništvo in Assangea aretirale.

A kot je na družbenem omrežju Twitter zapisal ekvadorski predsednik Rafael Correa: "Nihče nas ne bo prestrašil."

Možnih rešitev nastalega zapleta je več. Ena med njimi je diplomatska imuniteta. Nekateri njegovi podporniki se zavzemajo za dodelitev ekvadorskega državljanstva Assangeu, ki bi tako lahko postal del osebja na veleposlaništvu, kjer bi ga ščitila diplomatska imuniteta.

Vendar mora diplomatski status priznati država gostiteljica, kar pa je s strani britanske vlade zelo malo verjetno, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Assange bi lahko tudi poskusil, da bi se zamaskiran izmuznil in pobegnil pred policijo, ki od junija, ko se je tja zatekel, straži pred ekvadorskim veleposlaništvom, kjer sicer tudi danes vztraja več njegovih privržencev.

Vendar v tem primeru obstaja nevarnost, da bi ga med begom kdo prepoznal, s čimer bi se stežka izognil aretaciji.Čeprav se sliši nekoliko za lase privlečeno, bi ustanovitelja WikiLeaksa lahko z veleposlaništva pretihotapili z diplomatsko prtljago, kar se je sicer v preteklosti že dogajalo, še poroča AP.

Ne glede na vse, zaenkrat kaže, da primer Assange še ne bo hitro končan. Britanski zunanji minister William Hague je v četrtek priznal, da bi se utegnil vleči mesece ali celo leta.

Prav zaradi Assangea se je na izrednem zasedanju že sešla Organizacija ameriških držav, kjer ima status opazovalke tudi Velika Britanija. Organizacija bo danes predvidoma odločila tudi o sklicu zasedanja zunanjih ministrov.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa je Ekvador za nedeljo že sklical zasedanje zunanjih ministrov Združenja južnoameriških držav (Unasur).

41-letni Assange se je 19. junija zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi iz Velike Britanije na Švedsko, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih.

Boji se namreč, da ga bo Švedska izročila naprej ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.