mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Apple spet na udaru zaradi izkoriščanja delavcev kitajskih tovarnah

Deli na:
Apple spet na udaru zaradi izkoriščanja delavcev kitajskih tovarnah

Foto: Reuters

Tri kitajske tovarne, v katerih izdelujejo proizvode ameriškega računalniškega podjetja Apple, odrejajo čezmeren obseg delovnih nadur in zaposlujejo mladoletne, so danes opozorili v Organizaciji za človekove pravice China Labor Watch. S tem so obudili nadzor nad delovnimi praksami proizvodnih partnerjev ameriškega velikana.

Proizvajalec iphonov in ipadov se s pritiski, da mora zagotoviti boljše pogoje za proizvodnjo svojih izdelkov na Kitajskem, sooča že od leta 2010, ko so trije kitajski delavci, zaposleni pri enem od njegovih dobaviteljev, storili samomor.

Delavski standardi, ki jih je postavil Apple, so zdaj kršeni v treh tovarnah Applovega proizvodnega partnerja Pegatron Group, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarili v China Labor Watch.

Med standardi, navedenimi na Applovi spletni strani, so sicer tudi prepoved zaposlovanja mladoletnih, prostovoljno nadurno delo in največ 60-urni delovni teden.

A v Pegatronovih tovarnah delavci v povprečju opravijo 66-, 67- in 69-urni delovni teden, med njimi pa mnogi še niso dopolnili 18 let. Opravljanje nadur v obdobjih povečanega obsega dela je obveznost, delavci v eni od omenjenih tovarn, ki zavrnejo nadurno delo, pa ga do konca meseca nimajo več pravice opravljati, so navedli v organizaciji s sedežem v ZDA.



V poročilu, ki so ga predstavili, je mogoče brati tudi o neustreznih bivalnih razmerah zaposlenih. V eni sobi se jih namreč stiska tudi po 12, pri čemer pa nimajo zagotovljenih primernih požarnih izhodov. Če po jedi ne pospravijo stolov in ne pridejo na neplačane sestanke, jih doleti denarna kazen.

Pegatronu očitajo še zavračanje zaposlovanja nosečnic in starejših od 35 let ter hitenje pri varnostnem treningu.

V Applu so v odzivu na očitke izpostavili, da so nadzor nad razmerami v Pegatronovih obratih od leta 2007 opravili že 15-krat in da so minuli mesec ugotovili, da povprečni delovni teden znaša 46 ur. Ugotovitve China Labor Watch so zanje nove in jih bodo, kot so zatrdili, skrbno preverili.

"Ponosni smo na delo, ki ga opravljamo z našimi dobavitelji za odkrivanje problemov in izboljševanje delavskih pogojev," so zatrdili. "Apple je zavezan k zagotavljanju varnih in poštenih delavskih pogojev skozi celotno dobavno verigo," so sklenili.