zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški senat pripravlja zakon proti diskriminaciji homoseksualcev na delovnem mestu

Deli na:
Ameriški senat pripravlja zakon proti diskriminaciji homoseksualcev na delovnem mestu

Foto: Reuters

Ameriški senat se pripravlja na potrditev predloga zakona, ki bo prepovedal diskriminacijo homoseksualcev na delovnem mestu oziroma pri zaposlovanju. Zvezni zakon sedaj prepoveduje diskriminacijo na osnovi spola, rase in nacionalnega izvora, nič pa ne pravi o spolni usmerjenosti.

Predlog zakona, pri katerem sodeluje tudi velik del republikanskih senatorjev, je v ponedeljek prestal prvo oviro na poti do potrditve, morda že do konca tega tedna. Z 61 glasovi proti 30 je senat dal zeleno luč za začetek razprave o predlogu. Nasprotniki zakona so večinoma tiho, ampak le v senatu. Predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia je dejal, da zakona ne podpira, ker bo sprožil poplavo brezpredmetnih tožb proti delodajalcem.

Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy nasprotno meni, da za Boehnerjevo trditev ni nobene dejanske podlage. Connecticut ima tak zakon že od leta 1991 in ni bistvenega povečanja tožb zaradi diskriminacije na delovnem mestu. V letih 2009 in 2010 je bilo skupaj 1740 tožb zaradi tovrstne diskriminacije, vendar le 53 povezanih s spolno usmerjenostjo prizadete stranke.

Murphy je skupaj z drugimi podporniki zakonodaje, med katerimi je tudi senator slovenskega rodu iz Iowe Tom Harkin, sedanjo razpravo primerjal s tistimi v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, ko je šlo za državljanske pravice temnopoltih Američanov. Murphy meni, da bo zgodovina podobno gledala na tiste, ki bodo proti sedanjemu zakonu, kot gleda na tiste, ki so zavračali enakopravnost temnopoltih.


Odnos Američanov do homoseksualnosti je v zadnjem desetletju doživel velike spremembe. Sedaj večina Američanov ne le, da nima nič proti homoseksualcem, ampak niti nima nič proti temu, če se poročijo. Odvisno seveda od države do države, ampak sedaj že 14 zveznih držav dovoljuje homoseksualne poroke, v torek pa je to potrjeval tudi kongres v Illinoisu.

Ameriška vojska je odpravila diskriminacijo homoseksualcev, letos pa jo je na zvezni ravni glede porok in pravic ter obveznosti, ki izhajajo iz tega, odpravilo tudi vrhovno sodišče ZDA. Med podporniki zakonodaje je tudi mormonski senator iz Utaha, republikanec Orrin Hatch, ki je rekel, da zavrača vsakršno diskriminacijo, zakon pa podpira, ker vsebuje izjeme za verske organizacije.

Predlog zakonodaje pravi, da podjetja, ki imajo več kot 15 zaposlenih, ne smejo nikogar odpustiti ali kako drugače vplivati na njegovo delo zaradi tega, ker je homoseksualec, biseksualec ali transseksualec. Izjema so verska "podjetja".

Ameriška podjetja so sicer že daleč pred politiko, saj velika večina največjih podjetij v ZDA že ima notranje pravilnike, ki prepovedujejo tovrstno diskriminacijo.