Revija Reporter
Svet

Anketa: Trumpa bi v tem trenutku premagal vsak od petih vodilnih demokratskih kandidatov

STA

6. nov. 2019 6:00

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump.

Reuters

Zadnja anketa ameriškega časopisa Washington Post in televizije ABC, opravljena leto dni pred predsedniškimi volitvami 2020, kaže, da če bi bile volitve danes, bi predsednika ZDA Donalda Trumpa brez težav z veliko razliko ugnalo vseh pet vodilnih demokratskih predsedniških kandidatov.

Nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden bi ga premagal s 56 odstotki glasov proti 39 odstotkom, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren s prednostjo 55 proti 40 odstotkom, senator Bernie Sanders s 55 proti 41 odstotkom, župan Pete Buttigieg z 52 proti 41 odstotkom in senatorka Kamala Harris z 51 proti 42 odstotkom.

Anketa so sicer leta 2016 zgrešile po skoraj celi črti, ko so napovedovale precej bolj tesno zmago demokratke Hillary Clinton. Poleg tega gre pri omenjeni anketi za nacionalno anketo, predsedniške volitve pa se v ZDA zmagujejo s seštevkom točk od zmag v posameznih državah. Trump je tako leta 2016 zbral več točk od Clintonove, ki je izgubila volitve kljub temu, da je dobila kar tri milijone glasov volivcev več od nasprotnika.

Vendar pa Trump ne more biti vesel ali zanemariti ankete Washington Posta in televizije ABC, saj potrjuje trend drugih anket, med njimi tudi tiste, ki jo je nazadnje izvedla Trumpu naklonjena televizija Fox News. Ob dejstvu, da je gospodarstvo izjemno trdno in so Američani z njim večinoma zadovoljni, je rezultat ankete porazen za predsednika, ki si prizadeva za drugi mandat.

Anketa ugotavlja, da so demokrati in republikanci trdno zakopani v svoje strelske rove. Trumpa proti Bidnu trdno podpira 80 odstotkov republikancev, nasprotuje pa mu 92 odstotkov demokratov, kar ni presenetljivo. Slabše za predsednika pa je, da ga med strankarsko neopredeljenimi volivci podpira 39 le odstotkov, Bidna pa 56 odstotkov.

Podpora je nizka kljub temu, da 44 odstotkov vseh registriranih volivcev meni, da je šlo gospodarstvu od Trumpove izvolitve na bolje. Le 22 odstotkov jih meni, da je šlo na slabše, ostali pa menijo, da ni bistvene spremembe. Trumpa kot poštenega in vrednega zaupanja ocenjuje le 30 odstotkov volivcev,

Med demokrati se glede na anketo sicer obeta ponovitev leta 2016, ko so predvsem mladi in bolj liberalni volivci užaljeno ostali doma, ker je nominacijo dobila Clintonova, ne pa Bernie Sanders.

Anketa ugotavlja, da se 34 odstotkov mladih med 18 do 29 let verjetno ne bo udeležilo volitev, če bo demokratski kandidat Joseph Biden. Če bo kandidat Sanders, pa bo doma ostalo 22 odstotkov mladih.

Biden vodi pred Trumpom s 64 proti 33 odstotkom podpore med ženskami, med moškimi pa sta izenačena s po 47 odstotki. Sicer vsak demokratski kandidat v anketi dobiva najmanj 59 odstotkov ženske podpore proti Trumpu.

Trumpova trdnjava ostajajo manj izobraženi beli Američani. Med belci brez univerzitetne izobrazbe Trump vodi pred Bidnom s 57 odstotki proti 39. Med višje ali visoko izobraženimi belimi Američani pa ima Biden 57-odstotno podporo, Trump pa 41-odstotno.

Na vprašanje o anketi se je Trump odzval s trditvijo, da ima on sam druge, boljše ankete, ki jih ni opredelil. Na Twitterju sicer redno objavlja visok delež podpore med republikanci v vsaki anketi, občasno pa tudi delež podpore svojemu delu med Američani iz ankete Rasmussen, ko ta doseže vsaj 50 odstotkov. To se sicer zgodi izjemno redko.