Revija Reporter
Svet

Zeman ali Drahoš? Na Češkem se obeta tesen razplet predsedniških volitev

STA

27. jan. 2018 6:00

Deli na:

Miloš Zeman

Profimedia

Na Češkem bo danes znan zmagovalec predsedniških volitev. Volišča za drugi dan drugega kroga predsedniških volitev se bodo zaprla ob 13. uri. Kmalu po zaprtju naj bi bili znani že prvi rezultati volitev.

V drugem krogu se za naklonjenost čeških volivcev borita dosedanji predsednik Miloš Zeman, čigar mandat se konča 8. marca, in akademik Jiri Drahoš. Po napovedih zadnjih javnomnenjskih raziskav je pričakovati zelo tesen rezultat.

V eni od zadnjih javnomnenjskih raziskavi, ki jo je v začetku tedna objavil dnevnik MF Dnes, je 47 odstotkov vprašanih dejalo, da bodo zagotovo volili Drahoša, 43 odstotkov se je izreklo za Zemana. Približno deset odstotkov vprašanih je bilo še neodločenih. V javnomnenjski raziskavi češke televizije ČT, ki so jo objavili v nedeljo, sta kandidata še bolj izenačena. Zeman je tukaj dobil 45,5 odstotka podpore, Drahoš pa 45 odstotkov. Tudi v tej javnomnenjski raziskavi je bilo neodločenih še 9,5 odstotka vprašanih.

73-letni Zeman, nekdanji komunist, je priljubljen predvsem na podeželju in je znan po svoji protiislamski retoriki ter do Rusije naklonjeni politiki. V prvem krogu 12. in 13. januarja je med vsemi devetimi kandidati dobil največ glasov, 38,56 odstotka.

Na drugo mesto se je uvrstil proevropski 68-letni Drahoš, nekdanji predsednik Češke akademije znanosti, ki je predvsem po zaslugi velike podpore v Pragi in drugih večjih čeških mestih v prvem krogu volitev prejel 26,6 odstotka glasov.

Volilna udeležba v prvem krogu je bila 61,92 odstotka.