nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Urednik zaradi šaljivega vabila ruski vojski v nemilosti pri oblasteh

Deli na:
Urednik zaradi šaljivega vabila ruski vojski v nemilosti pri oblasteh

Foto: Reuters

Rusko tožilstvo je sprožilo preiskavo proti novinarju, ki je v šali predsednika Vladimirja Putina pozval, naj pošlje vojake v regijo Vologda ter zaščiti njene prebivalce pred skorumpiranimi uradniki. Pregon je zahteval guverner regije Oleg Kuvšinikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni urednik lokalnega časnika Roman Romanenko je v šaljivem zapisu ta mesec pozval ruske vojake v Vologdo in dodal, da Kremelj ne bo tarča mednarodnih sankcij, če bo s posredovanjem izboljšalo življenje Rusov v regiji.

Tiskovna predstavnica tožilstva Oksana Vinogradova je pojasnila, da preiskava poteka "v skladu z zahtevami veljavne zakonodaje".

Romanenko je sarkastično pismo napisal, ko je Moskva ruske vojake poslala na polotok Krim, češ da želi zaščititi tam živeče Ruse. Kot je povedal za AFP, so ga preiskovalci zaslišali v ponedeljek, pogovor pa je opisal kot neroden. "Kot bi skušal razložiti šalo človeku brez smisla za humor," je ponazoril.


Njegov zapis, spisan v imenu "prebivalcev regije Vologda", se je po ruskem spletu razširil kot požar. Objavljen je bil tudi na spletni strani glavnega opozicijskega časnika Novaja Gazeta.

"Vsi tukaj smo rusko govoreči in naše pravice so resno kršene," je zapisal Romanenko. "Naši bolniki ne morejo dobiti potrebnih zdravil in obravnave, stopnja naše izobrazbe se vsako leto znižuje, otroški klubi in interesne skupine se zapirajo in kmetijstvo je praktično uničeno. Zelo trpimo," je izpostavil.

Ob tem je dodal, da okupatorji, ki so prevzeli oblast s pomočjo nepoštenih volitev, ne storijo ničesar za podjarmljene ljudi. "Zelo hvaležni bomo, če boste lahko zagotovili, da proti osvoboditeljem ne bo nobene gverilske vojne," navaja zapis.

V pismu Romanenko tudi sprašuje, če bi lahko denar, namenjen za izboljšanje življenja ljudi na Krimu, namenili za zdravstvo in izobraževanje v regiji Vologda.