Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški Slovenec Frank Gorenc na čelu zračnih sil zveze Nato

Deli na:
Ameriški Slovenec Frank Gorenc na čelu zračnih sil zveze Nato

Ameriški predsednik Barack Obama je senatu predlagal, naj za novega poveljnika ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki, ki je hkrati tudi poveljnik zračnih sil zveze Nato, imenuje generalpodpolkovnika Franka Gorenca.

V primeru senatne potrditve bo Gorenc trem generalskim zvezdicam pridal še eno in bo napredoval na položaj generala.

Na sedežu poveljstva Natovih zračnih sil v nemškem Ramsteinu bo zamenjal generala Phillipa Breedlova, ki je maja prevzel položaj vrhovnega poveljnika zveze Nato.

Frank Gorenc se je rodil leta 1957 v Ljubljani. Ko je bil star štiri leta, se je s staršema in štiri leta starejšim bratom, prav tako generalom ameriških zračnih sil Stanleyjem Gorencem, preselil v ZDA, v Milwaukee v zvezni državi Wisconsin.

Stanley Gorenc, ki si je v karieri prav tako kot brat prislužil številna odlikovanja, se je upokojil s činom generalmajorja.

Frank Gorenc se je za vojaško kariero navdušil med obiskom brata na Ameriški zračni akademiji v Colorado Springsu, kjer je leta 1979 tudi sam diplomiral.

Časopis Milwaukee Journal Sentinel poroča, da je brata na akademijo spravil nekdanji kongresnik iz Wisconsina Clement Zablocki, ki ju je sponzoriral.

Po šolanju je postal inženir in vojaški pilot, v svoji karieri pa je doslej opravil okrog 4500 ur letenja, večinoma z lovskimi letali F-15.

Hitro je napredoval po lestvici zračnih si. Čin brigadirja je dobil oktobra leta 2005, ko je poveljeval enoti v Iraku, februarja 2008 je napredoval v generalmajorja, avgusta leta 2009 pa je že dobil čin generalpodpolkovnika. Trenutno zavzema položaj tretjega človeka v štabu ameriških zračnih sil v Washingtonu.