Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški obveščevalci na udaru: Zakaj niso napovedali ruske invazije na Krim?

Deli na:
Ameriški obveščevalci na udaru: Zakaj niso napovedali ruske invazije na Krim?

Foto: Reuters

Ameriški kongresniki prizadevno iščejo krivce za rusko vojaško posredovanje v Ukrajini tudi doma. Poleg predsednika ZDA Baracka Obame so kritik deležni tudi obveščevalci, ki naj bi bili presenečeni nad invazijo na Krim.

Ob vseh milijardah porabljenih dolarjev in vsesplošnem nadzoru celega sveta, kar je postalo zelo jasno z razkritji nekdanjega analitika pri Agenciji za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna, je skorajda težko verjeti, da Američani ne bi že prej vedeli, da bo Moskva na polotok Krim poslala vojsko. A nekateri kongresniki, kot je republikanec Mike Rogers, ki predseduje odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma, govorijo o katastrofalnih pomanjkljivosti v delu obveščevalcev.

Vodja vojaške obveščevalne agencije DIA general Michael Flynn je za Nacionalni javni radio (NPR) odločno zavrnil, da jih je ruska intervencija na Krimu ujela na levi nogi in zatrdil, da so to predvideli teden dni preden se je zgodilo in o tem obvestili Belo hišo.

"Kakšen teden dni ali deset dni preden so šle ruske enote na Krim, smo dali zanesljivo strateško opozorilo. To opozorilo se je potem razvijalo naprej do točke, ko smo rekli, da je rusko posredovanje na Krimu tik pred zdajci," je za NPR povedal general.

Tudi vohunska agencija Cia trdi, da ni spala za krmilom. Tiskovni predstavnik Todd Ebitz je dejal, da so redno obveščali tiste, ki sprejemajo politične odločitve in jim zagotavljali natančno in pravočasno podobo dogajanja. "Med njimi so bila tudi opozorila o možnosti ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Ebitz.

Kongresniki v primeru Ukrajine upravičeno pogrevajo stare napake obveščevalcev, kot je bil razpad Sovjetske zveze, ki ga niso znali napovedati, kot med drugim tudi ne strmoglavljenje iranskega šaha in njegove vlade leta 1979. Teroristični napadi na ZDA 11. septembra 2001 so zgodba zase, kjer ima Cia vsaj to pokritje, da je predsedniku Georgu Bushu mlajšemu predala okrožnico z opozorilom, da je Al Kaida odločena napasti ZDA.

Rogers, sicer eden najbolj odločnih zagovornikov obveščevalnih agencij v obdobju Snowdnovih razkritij, je napovedal, da bo njegov odbor zdaj preučil, kaj se je dogajalo, čeprav uradne preiskave ni uvedel. Republikanski senator iz Arizone John McCain, ki te dni po tekočem traku udriha po Obami kot najbolj šibkem predsedniku ZDA, pa je obveščevalne agencije obtožil, da niso znale napovedati nečesa, kar je bilo povsem jasno in znano.