900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški napad vse bližje: Senatni odbor za mednarodne odnose potrdil vojaško akcijo proti Siriji

Deli na:
Ameriški napad vse bližje: Senatni odbor za mednarodne odnose potrdil vojaško akcijo proti Siriji

Foto: Reuters

Senatni odbor za mednarodne odnose je včeraj z majhno večino desetih glasov proti sedmim potrdil besedilo resolucije za odobritev vojaškega posredovanja proti režimu sirskega predsednika Bašarja Asada zaradi uporabe kemičnega orožja.

Resolucija, ki sta jo sestavila republikanec iz Arizone John McCain ter demokrat Chris Coons iz Delawara pravi, da mora biti cilj vojaške akcije zmanjšanje zmogljivosti režima za uporabo kemičnega orožja. Za resolucijo je glasovalo sedem demokratov in trije republikanci. Proti pa sta bila dva demokrata in pet republikancev. Demokrat Ed Markey iz Massachusettsa se je glasovanja vzdržal.

Izid glasovanja o odobritvi vojaškega posredovanja je bil veliko bolj tesen, kot izid glasovanja o resoluciji za oborožitev sirskih upornikov proti Asadu. Odbor je pred tedni o tem glasoval s 15 proti tri. Kljub temu je vodja senatne večine demokrat Harry Reid iz Nevade izrazil prepričanje, da bo celoten senat prihodnji teden zagotovo zbral dovolj glasov za potrditev resolucije, ki Obamo pooblašča za vojaško akcijo v trajanju največ 90 dni brez vojakov na terenu.



O resolucijo mora glasovati tudi predstavniški dom kongresa, kjer imajo večino republikanci in je bolj razdeljen glede vojaške akcije proti Siriji, kot senat. To je pokazalo tudi včerajšnje zaslišanje državnega sekretarja Johna Kerryja, obrambnega ministra Chucka Hagela in načelnika štaba združenih poveljstev generala Martina Dempseyja v odboru za zunanje zadeve.

Trojica je ponovila torkovo pričanje v senatnem odboru za mednarodne odnose, ko je Kerry med drugim dejal, da sedaj ni čas za diplomacijo iz naslanjača, ampak mora kongres potrditi kazen za Asada. Kerry je ponovil, da gre za odgovor na uporabo kemičnega orožja, ki je, po ameriških podatkih, 21. avgusta v predmestju Damaska pobilo 1400 ljudi, od tega 400 otrok.