Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški kongresnik svari Evropo pred Snowdnovim pričanjem v parlamentu

Deli na:
Ameriški kongresnik svari Evropo pred Snowdnovim pričanjem v parlamentu

Foto: Reuters

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti ameriškega kongresa Mike Rogers je novinarjem v Bruslju dejal, da ne more izraziti svojega mnenja glede načrtovanega pričanja Edwarda Snowdna pred Evropskim parlamentom z besedami, ki jih ima v mislih, saj jih ne bo mogoče objaviti. Je pa seveda proti in meni, da bo to poslabšalo odnose med ZDA in EU.

Republikanec iz Michigana je eden najodločnejših zagovornikov delovanja ameriške obveščevalne agencije v imenu vojne proti terorizmu. Podpira prisluškovanje Američanom in tujcem, navadnim ljudem in tudi voditeljem tujih držav.

V Evropskem parlamentu nameravajo "zaslišati" nekdanjega analitika Agencije za nacionalno varnost, Američana s pribežališčem v Rusiji, Edwarda Snowdna, ki že od poletja spravlja v zadrego ZDA z objavami tajnih dokumentov o programih nadzora, ki jih je ponesel s seboj v izgnanstvo. Odgovarjal bo na vnaprej zastavljena vprašanja na video posnetku.

Zadrega je toliko večja, ker Snowden nima nobenega finančnega motiva za svoja dejanja, ampak želi le v javnost spraviti resnico o programih, ki se mu zdijo sporni in v nasprotju z ameriško ustavo. V ponedeljek mu je dal prav ameriški zvezni sodnik Richard Leon, ki je program množičnega kopičenja podatkov o telefonskih pogovorih v ZDA razglasil za neustavnega.



Odločitev sodnika, ki še ne pomeni zadnje beseda o tem vprašanju, ni spremenila Rogersovega mnenja. Novinarjem v Bruslju je povedal, da je načrtovano zaslišanje Snowdna podobno zaslišanju hišnika banke, ki je banko oropal, zdaj pa bo razlagal o finančnih vprašanjih. Rogers meni, da je zaslišanje slaba zamisel, ki lahko poslabša odnose med ZDA in Evropo.

V Evropi imajo o Snowdnu, ki razkriva ameriško obsedenost z varnostjo, drugačno mnenje in predlagan je bil celo za nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo podeljuje Evropski parlament.

Če Rogers ni v zadregi nad javnim pranjem umazanega perila ZDA, pa predsednik ZDA Barack Obama vsaj na zunaj razmišlja drugače. Januarja namerava objaviti predloge za reforme obveščevalnih dejavnosti. Med drugim naj bi dejansko nehali prisluškovati tujim zavezniškim voditeljem, kot je nemška kanclerka Angela Merkel.