zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lex Anuška Delić

Deli na:
Lex Anuška Delić

Foto: Bobo

Sprememba kazenskega zakonika bo pred pregonom rešila samo Anuško Delić, ne pa tudi novinarjev, ki jih zaradi razžalitve preganjajo politični funkcionarji.

Podobno kot so na Hrvaškem sprejeli Lex Perković, ki je začasno ustavil izročitev nekdanjega šefa Udbe Nemčiji, bomo kmalu tudi v Sloveniji dobili Lex Delić, ki bo onemogočal kazenski pregon novinarke Dela in drugih novinarjev, ki jih državno tožilstvo preganja zaradi objave tajnega dokumenta Sove. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je obljubil spremembo 260. člena Kazenskega zakonika RS, da razkritje tajnih podatkov ne bo več kaznivo, če bo prevladal javni interes po njihovem razkritju. To je za zdaj tudi edina sprememba, ki jo za večjo medijsko svobodo obljublja ministrstvo za pravosodje.

Združenje novinarjev in publicistov že pet let predlaga spremembo KZ RS, da javni funkcionarji ne bi več uživali privilegija, s katerim novinarje zaradi domnevne razžalitve na njihov predlog preganja kar državno tožilstvo. ZNP predlaga tudi spremembo kazenske določbe glede objav fotografij SMS, elektronskih sporočil in pisem politikov, tako da bi bil možen kazenski pregon le na zasebno tožbo. Nerazumljivo je namreč, da zaradi takšnih fotografij tožilci preganjajo fotografe, po drugi strani pa je novinar, ki mu grozijo s smrtjo, prepuščen zasebni tožbi in brez možnosti, da bi odkril anonimnega storilca. Očitno se temu privilegiju politična elita z ministrom Klemenčičem na čelu ne namerava odpovedati, zato je ZNP za podporo zaprosilo tudi poslanske skupine.

Pomenljivo je, da je Društvo novinarjev Slovenije predlagalo le spremembo pri izdaji uradne tajnosti, ne pa tudi pri kaznivih dejanjih zoper čast in dobro ime. Slednjo naj bi vložili pozneje, ko bo predlog pripravila posebna strokovna skupina v sestavi Rok Čeferin, Dragan Petrovec, Nataša Pirc Musar, Emil Zakonjšek in Alenka Šelih. Pri tem sploh ne omenjajo sprememb glede kršitve tajnosti občil, zaradi česar je bil fotograf Jani Božič pogojno obsojen na pet mesecev zapora. Najprej so očitno poskrbeli za svojo novinarsko elito, nato pridejo na vrsto še drugi novinarji, če sploh, fotografi pa so očitno zanje najnižja kasta, ki si niti ne zasluži njihove pozornosti.