zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

marko-bandelli Svet24.si

Marko Bandelli o Janši kot skrajnem desničarju ...

medved Svet24.si

Na območju Postojne medvedka poškodovala ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

gaja prestor 7 sašo radej Njena.si

Gaja Prestor dobila diagnozo covidne pljučnice

lampic Ekipa24.si

Poleti gola, zdaj pa v takšni OPRAVI!!! Vroča ...

Svet

Ameriški general Miley prvič uradno priznal kitajsko izstrelitev hiperzvočne rakete

Deli na:
Ameriški general Miley prvič uradno priznal kitajsko izstrelitev hiperzvočne rakete

General Mark Milley - Foto: Profimedia

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Mark Milley je v intervjuju za Bloomberg News dejal, da je domnevni kitajski preizkus hiperzvočne rakete zelo zaskrbljujoč. Dejal je, da je dogodek blizu "trenutka Sputnik" in potegnil vzporednice z izstrelitvijo sovjetskega satelita, ki je sprožila oboroževalno tekmo v hladni vojni.

Milley je priznal, da je bilo to, kar je izvedla Kitajska, zelo pomemben dogodek preizkusa hiperzvočnega oborožitvenega sistema. "Ne vem, ali je to pravi trenutek Sputnik, vendar mislim, da je zelo blizu tega. Pritegnil je vso našo pozornost," je dejal. Kot je dodal, je sistem hiperzvočnih raket le eden izmed kitajskih oborožitvenih sistemov, zaradi katerih so zaskrbljeni.

Dejal je, da je kitajska vojska zrasla "iz kmečke pehotne vojske, ki je bila leta 1979 zelo, zelo velika, v zelo sposobno vojsko, ki pokriva vsa področja in ima globalne ambicije".

Milleyjeve besede so bile prvo ameriško uradno priznanje in ocena, da je Kitajska poleti dvakrat preizkusila hiperzvočno raketo, poroča britanski BBC. Glede na poročila je šlo za izstrelitev vesoljskega plovila, a hkrati za preizkus rakete, na katero je mogoče namestiti jedrsko konico in ki se je sposobna tudi izogniti ameriški protiraketni obrambi.Hiperzvočne rakete lahko letijo z več kot petkratno hitrostjo zvoka in za razliko od balističnih raket, ki v loku poletijo visoko v vesolje, da dosežejo tarčo, letijo nižje v atmosferi in lahko tarčo dosežejo hitreje. Poleg tega jih je mogoče usmerjati, zaradi česar jih je težje izslediti in se braniti proti njim.

Kitajska je prejšnji teden sicer zanikala navedbe, da naj bi nedavno izstrelila hiperzvočno raketo. V Pekingu so zatrdili, da gre za netočno novico ter dodali, da je šlo za preizkus tehnologije za večkratno uporabo, s katero bi lahko znižali stroške izstrelitve vesoljskih plovil.

So pa tudi ZDA prejšnji teden izvedle tri preizkuse hiperzvočnih raket, ki so jih izstrelile iz Nasinega objekta v Virginiji. Ameriški uradniki so v izjavi zapisali, da bodo testi služili kot informacija za razvoj prihodnjih hiperzvočnih raket.