Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Beogradu vre, Vučić za proteste krivi "kriminalne in tuje dejavnike"

Deli na:
V Beogradu vre, Vučić za proteste krivi "kriminalne in tuje dejavnike"

Beograjčane je v prvi vrsti razjezila Vučićeva napoved strožjih epidemioloških ukrepov. - Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes dejal, da je bil cilj torkovih protivladnih protestov v Beogradu oslabiti Srbijo. Dejal je, da so vanje vpleteni tudi regionalni in tuji dejavniki. Protesti v Beogradu so izbruhnili po Vučićevi napovedi strožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

"Ni dvoma, da so se na začetku zbrali ljudje, ki so mislili, da so tam zaradi koronavirusa in nezadovoljstva zaradi zaostrovanja ukrepov, kar bi bilo razumljivo vsakemu normalnemu človeku," je na današnji izredni novinarski konferenci povedal Vučić. Vendar pa je bil shod "agresiven, političen, neprijavljen in protizakonit", je dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Na kritike opozicije in nevladnih organizacij, da je policija uporabila prekomerno silo, je srbski predsednik odgovoril, da v ravnanju policistov ne vidi ničesar spornega. "Naloga policije v vsaki državi je, da zaščiti poslopja državnih ustanov in najpomembnejše objekte. Tega ni mogoče v nobeni državi početi nekaznovano," je poudaril.

Zatrdil je, da so v protestih pred srbskim parlamentom sodelovali tisti, ki želijo oslabiti položaj Srbije in da se je "vpletel kriminalni in tuji dejavnik". "Srbija ne bo nikomur dovolila, da ruši stabilnost in mir," je izpostavil.


Glede svoje torkove napovedi strožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je dejal, da sta srbska vlada in krizni štab blizu tega, "da odločitve o uvedbi policijske ure ne bo". Sam sicer tega ne podpira, saj meni, da bo policijska ura hitro izboljšala epidemiološko sliko v državi.

Dejal je, da bo spoštoval mnenje strokovnjakov, "ne bi pa pod pritiskom pretepačev odstopil od svojih besed", še navaja Hina.

Vučić je strožje ukrepe napovedal v torek zvečer. Med drugim je za Beograd, kjer je daleč največ okuženih z novim koronavirusom, napovedal uvedbo policijske ure od petka do nedelje ter prepoved javnega zbiranja več kot petih ljudi.

Kmalu zatem so se začeli v središču prestolnice zbirati jezni protestniki. Sprva jih je bilo pred poslopjem parlamenta nekaj sto, kasneje pa je njihovo število naraslo na več tisoč. Na začetku so bili mirni, nato pa so izbruhnili izgredi in spopadi s policisti. Manjši skupini protestnikov je uspelo za kakih 20 minut celo vdreti v poslopje skupščine. Poškodovanih je bilo najmanj 43 policistov in 17 protestnikov, policija je pridržala 23 oseb.