zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška letala se na daleč izogibajo ruskim nad Sirijo

Deli na:
Ameriška letala se na daleč izogibajo ruskim nad Sirijo

Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis je v sredo dejal, da sta se morali dve ameriški vojaški letali v zadnjih dneh usmeriti stran od cilja in nista izvedli napadov na položaje Islamske države (IS) v Siriji blizu mesta Raka, ker je bilo v bližini rusko vojaško letalo.

Davis je dejal, da se koalicijske operacije v Iraku in Siriji nadaljujejo ne glede na Ruse, vendar pa se koalicijska letala usmerijo stran, ko so Rusi preblizu. Navodilo pilotom je, da se umaknejo, če je Rus bližje od 20 navtičnih milj, da ne bo prišlo do neljubih dogodkov.

Rusija v Siriji bombardira, kot pravi, položaje IS, vendar pa humanitarne organizacije na tleh, uporniki proti režimu Bašarja al Asada in ZDA ter drugi zavezniki trdijo, da napadajo vse drugo kot položaje IS. Tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby je v sredo dejal, da je bilo manj kot deset odstotkov ruskih napadov doslej usmerjeno proti IS.

Rusija želi ohraniti Asada na oblasti in zahod jo obtožuje, da pod pretvezo napadov na IS dejansko napada druge opozicijske sile proti Asadu in tako utrjuje položaj IS. Ameriški obrambni minister Ash Carter je to povedal v sredo v Rimu, kjer je zanikal, da bi se ZDA usklajevale z Moskvo o napadih. Imeli naj bi le osnovne tehnične pogovore o profesionalnih varnostnih postopkih, zato da poskrbijo za varnost koalicijskih pilotov.