Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonska v pol leta več kot 500-krat posredovala zaradi ruskih in kitajskih letal

Deli na:
Japonska v pol leta več kot 500-krat posredovala zaradi ruskih in kitajskih letal

Foto: Reuters

Japonska vojaška letala so v zadnjih šestih mesecih 531-krat posredovala zaradi ruskih in kitajskih vojaških letal, je včeraj sporočilo obrambno ministrstvo v Tokiu. Številke govorijo o vse večjih napetostih med Japonsko in njenima sosedama zaradi ozemeljskih sporov.

Število posredovanj se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za 73 odstotkov. Gre za največje število posredovanj od leta 2003, ko je japonsko ministrstvo za obrambo začelo zbirati podatke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonska lovska letala so 324-krat vzletela zaradi ruskih letal, v glavnem je šlo za izvidniška letala, 207-krat pa zaradi kitajskih, pri čemer je šlo večinoma za lovce.

V preteklem proračunskem letu, ki se je končalo marca, so japonska letala 359-krat poletela zaradi ruskih vojaških letal, je še navedlo japonsko obrambno ministrstvo.

Japonska poskuša rešiti ozemeljski spor z Rusijo glede Kurilskih otokov severno od japonskega otoka Hokaido. Štiri otoke, ki jih je Rusija zasedla ob koncu druge svetovne vojne, si lasti tudi Japonska.

Tudi odnosi med Japonsko in Kitajsko so napeti, in sicer zaradi neposeljenega otočja v Vzhodnokitajskem morju. Otočje, ki mu Japonci pravijo Senkaku, Kitajci pa Diaoyu, si lastita tudi Kitajska in Tajvan.