Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vohun, ki naj bi imel dostop do Putina, naj bi Cii potrdil Putinovo vmešavanje v ameriške volitve

Deli na:
Vohun, ki naj bi imel dostop do Putina, naj bi Cii potrdil Putinovo vmešavanje v ameriške volitve

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Ameriška obveščevalna agencija Cia je leta 2017 iz Rusije odpeljala vohuna, ki je ameriškim obveščevalnim službam pomagal priti do sklepa, da je ruski predsednik Vladimir Putin sam neposredno vodil rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016, so v ponedeljek poročali ameriški mediji.

Ta obveščevalni vir, ki je več desetletji dostavljal informacije ZDA, je imel po poročanju ameriške televizije CNN dostop do ruskega predsednika. V ZDA naj bi med drugim pošiljal fotografije dokumentov s Putinove delovne mize. Bil naj bi tudi najdragocenejši vir Cie v Rusiji.

Časnik New York Times je poročal, da je prav ta vohun ameriške obveščevalne službe privedel do ugotovitve, da je sam Putin neposredno vodil rusko vmešavanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016 v prid sedanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Vohuna je pred dvema letoma Cia odpeljala iz Rusije, ker se je bala, da bi ga mediji razkrinkali, potem ko so ameriški predstavniki razkrili obseg ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve. Sprva ga je želela Cia iz Rusije odpeljati že leta 2016, a je sam to zavrnil, čez nekaj mesecev, po nadaljnjih medijskih raziskavah, pa je na to pristal, so poročali ameriški mediji.

Iz Rusije naj bi glede na informacije CNN vohuna odpeljali predvsem zato, ker so se bali, da bi lahko Trump ali ljudje v njegovi administraciji razkrili njegovo identiteto, potem ko so večkrat napačno rokovali z zaupnimi obveščevalnimi podatki.

Med drugim naj bi jih v Cii zaskrbelo po srečanju med Trumpom, vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom in tedanjim ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom. Na tem srečanju naj bi namreč Trump z ruskimi sogovorniki delil tajne informacije, ki bi lahko razkrile vohuna v Kremlju.

Še posebej naj bi jih v Cii zaskrbelo, ko je Trump po zasebnem srečanju s Putinom leta 2017 zasegel zapiske prevajalca.


V Cii so poročanje CNN, češ da je Trump napačno rokoval z občutljivimi informacijami, zanikali. Tudi v Beli hiši so poročanje CNN zavrnili in poudarili, da ni le napačno, temveč bi lahko tudi ogrozilo življenja.

Ruski časnik Komersant je medtem danes poročal, da je šlo pri vohunu za visokega funkcionarja Olega Smolenkova, ki je delal v Kremlju, pred tem pa na ruskem veleposlaništvu v Washingtonu. V Kremlju naj bi delal za enega izmed tesnih Putinovih sodelavcev, Jurija Ušakova.

V Kremlju so posledično potrdili, da je ta človek dejansko delal v Kremlju, da pa ni imel neposrednega stika s Putinom, ker da ni šlo za tako visokega funkcionarja. "Ta človek je delal v predsednikovi administraciji, a pred nekaj leti je bil po notranjem ukazu odpuščen," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovih besedah se je to zgodilo leta 2016 ali 2017.

"Ne morem reči, ali je bil agent ali ne. Potrdim lahko le, da je delal v predsednikovi administraciji in da je bil odpuščen," je dodal Peskov. Ocenil je tudi, da gre pri poročanju ameriških medijev bolj za "žanr šunda".

Na poročanje se je odzval tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov. V zvezi z omenjenim srečanjem s Trumpom in ruskim veleposlanikom v ZDA je poudaril, da takrat ni nihče delil nobenih državnih ali tudi nedržavnih skrivnosti. Lavrov se po lastnih besedah tudi nikoli ni srečal z domnevnim informatorjem.

New York Times je sicer poročal tudi, da so bile ameriške obveščevalne službe, potem ko je Cia iz Rusije odpeljala tega vohuna iz Kremlja, "dejansko oslepljene" v zvezi z delovanjem vrha ruske administracije, ko gre za ameriške kongresne volitve leta 2018, prav tako naj bi bile v temi, ko gre za predsedniške volitve v ZDA prihodnje leto.

Ameriška televizija NBC je medtem že poročala, da nek moški, ki živi na območju Washingtona, glede na dva vira iz ameriškega obveščevalnega urada (FBI) ustreza opisu vohuna iz Kremlja.