Revija Reporter
Svet

Ameriški veleposlanik v Estoniji odhaja, ker ne more več podpirati Trumpove politike

STA

1. jul. 2018 6:00

Deli na:

Donald Trump

Reuters

Zaradi nasprotovanja politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa do evropskih zaveznic, se je ameriški veleposlanik v Estoniji James Melville odločil, da zapusti State Department, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriško veleposlaništvo v Tallinnu je potrdilo, da se bo veleposlanik po zaključku triletnega mandata julija upokojil, Melville pa je na zasebnem profilu na Facebooku zapisal, da je čas, da gre.

Do napovedi prihaja tik pred vrhom Nata julija v Bruslju, na katerem bo Trump po pričakovanjih spet kritičen do zaveznic, ki jih obtožuje, da izkoriščajo ZDA, ker ne namenjajo dovolj za obrambo. Trump je pred kratkim celo dejal, da je Nato tako slab kot Nafta, severnoameriški prostotrgovinski sporazum, EU pa je nastala z namenom izkoriščanja ZDA.

"V zapisu DNK diplomata je, da podpira politiko, in od začetka so nas učili, da je, če človek pride v položaj, ko tega ne more več, čas za odstop," je zapisal veleposlanik. Dodal je, da je služil pod šestimi predsedniki in 11 državnimi sekretarji ter ni verjel, da bo kdaj prišel do te točke.

"Da predsednik reče, da je bila EU ustanovljena, da bi izkoriščala ZDA, ali da je Nato slab kot Nafta, ni le napačno dejstvo, ampak je zame dokaz, da je čas, da se poslovim," je zapisal na Facebooku.

V petek je svoj odhod že napovedala tudi karierna diplomatka Susan Thornton, ki naj bi postala pomočnica državnega sekretarja za Vzhodno Azijo.

Že pred tem sta zaradi nesoglasij s Trumpovo administracijo odšla ameriški veleposlanik v Panami John Feeley in Elizabeth Shackelford, ki je delala v Nairobiju.

Trumpova administracija je hitro odpustila veleposlanike, ki so delovali pod prejšnjim predsednikom Barackom Obamo, več težav pa ima pri zapolnjevanju prostih mest.