Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani se hvalijo s smrtjo drugega moža Al Kaide

Deli na:

Bela hiša je potrdila, da je bil včeraj ubit drugi človek mednarodne teroristične mreže Al Kaida Abu Jahja al Libi. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney ni želel potrditi, kako je bil ubit. Drugi visoki ameriški predstavnik je sicer dejal, da je bil ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Pakistanu.

Carney je za al Libija dejal, da je bil vodja operacij Al Kaide, njegovo smrt pa označil za hud udarec teroristični mreži, s katero je bliže propadu kot kdajkoli prej.

Neimenovani visoki ameriški predstavnik je pred tem za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da so ZDA prepričane, da je bil v napadu v Pakistanu ubit al Libi, kar je pomemben udarec za vodstvo Al Kaide in njeno povezovanje z drugimi skupinami. Dodal je, da gre za najbolj pomemben udarec Al Kaidi od smrti vodje mreže Osame bin Ladna lani v Pakistanu in da pomeni dodaten pritisk na vodjo Al Kaide Ajmana al Zavahirija.

Neimenovani ameriški predstavnik pa je ameriški tiskovni agenciji AP dejal da nihče, ki je po njegovi smrti ostal v Al Kaidi, niti od daleč nima znanja, ki ga je imel al Libi.


Pakistanski predstavniki so pred tem povedali, da je ameriška obveščevalna agencija Cia v noči na ponedeljek izvedla napad z brezpilotnim letalom v Severnem Vaziristanu, kjer imajo ob meji z Afganistanom močno oporišče talibani in Al Kaida. V tem napadu naj bi umrlo 15 upornikov, a tega kasneje visoki predstavniki niso potrdili.

Al Libi je bil libijski državljan. Bil je zvest bin Ladnov poveljnik in je nastopil v številnih video posnetkih Al Kaide. Bil naj bi tudi glavni arhitekt globalne propagandne mašine Al Kaide. Nadzoroval naj bi njene dnevne operacije ter vzdrževal stike s podružnicami Al Kaide po vsem svetu.

Za al Libijevo glavo so ameriške oblasti razpisale nagrado milijon dolarjev. V preteklosti so se sicer že pojavile napačne novice o njegovi smrti. Med drugim so poročali, da je bil ubit decembra 2009 v napadu brezpilotnega leta v Južnem Vaziristanu.

Pakistan je zaradi ponedeljkovega napada z brezpilotnim letalom na pogovor povabil ameriškega odpravnika poslov v Pakistanu in mu izrazil protest zaradi teh nezakonitih napadov.