Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani: Covid-19 je verjetno ušel iz laboratorija na Kitajskem

Deli na:
Američani: Covid-19 je verjetno ušel iz laboratorija na Kitajskem

V nekaterih primerih je koronavirus zrelo vztrajen. - Foto: Pixabay

Pandemija covida-19 se je verjetno začela zaradi uhajanja virusa iz laboratorija na Kitajskem, je v najnovejšem poročilu urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines ocenilo ameriško ministrstvo za energijo. Peking je poročilo že obsodil in Washington pozval, naj preneha politizirati vprašanje izvora covida-19.

V skladu z navedbami v poročilu, ki sta ga razkrila časnika Wall Street Journal in New York Times, se je ministrstvo za energijo sedaj pridružilo FBI, ki prav tako meni, da je bila pandemija covida-19 verjetno posledica nesreče v kitajskem laboratoriju. V ZDA sicer še vedno prevladuje mnenje, da se je virus razvil po naravni poti.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v nedeljo za CNN poudaril, da obveščevalna skupnost ostaja razdeljena pri vprašanju o nastanku novega koronavirusa. "Trenutno ni dokončnega odgovora obveščevalne skupnosti na to vprašanje. Številni med njimi so rekli, da preprosto nimajo dovolj informacij, da bi bili prepričani o nastanku virusa," je še dodal.

Kitajske oblasti so se danes kritično odzvale na novo poročilo in Washington pozvale, naj preneha spodbujati teorijo o laboratorijski nesreči, blatiti Kitajsko in politizirati vprašanje izvora covida-19, zaradi katerega je umrlo skoraj sedem milijonov ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Strokovnjaki iz Kitajske in Svetovne zdravstvene organizacije so na podlagi terenskih obiskov laboratorijev v Wuhanu in obsežnih pogovorov z raziskovalci že prišli do verodostojnega sklepa, da je možnost uhajanja zelo malo verjetna," je poudarila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning.