Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolsonaru grozi kazenska ovadba zaradi upravljanja s pandemijo: obtožen naj bi bil zločinov proti človečnosti

Deli na:
Bolsonaru grozi kazenska ovadba zaradi upravljanja s pandemijo: obtožen naj bi bil zločinov proti človečnosti

Predsednik Jair Bolsonaro - Foto: Shutterstock

Brazilska senatna komisija je v torek potrdila obremenjujoče poročilo, ki za predsednika Jairja Bolsonara predlaga kazensko ovadbo zaradi njegovega upravljanja s pandemijo covida-19. Med obtožbami so tudi zločini proti človečnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Končno poročilo, ki ga je komisija po šestmesečni preiskavi odziva Bolsonarove vlade na pandemijo predstavila prejšnji teden, je podprlo sedem od 11 članov komisije.

V skoraj 1200 strani dolgem poročilu senatorji sicer predlagajo tudi vložitev obtožnice zoper 77 drugih ljudi, med njimi več ministrov in tri Bolsonarove otroke.

Komisija sodno oblast poziva, da Bolsonara obtožijo devetih zločinov, povezanih z njegovim omalovaževanjem covida-19 in neupoštevanjem zdravstvene stroke glede ukrepov za zajezitev pandemije. Obtožbe vključujejo zločine proti človečnosti, sprevračanje dejstev, šarlatanstvo in spodbujanje k zločinu.

Senatorji so prav tako pozvali vrhovno sodišče, naj predsedniku za nedoločen čas prepove uporabo spletnih družbenih omrežij. Bolsonaro je namreč v četrtek na svojem profilu na Facebooku v posnetku v živo omenil neobstoječa uradna poročila britanske vlade, po katerih naj bi se aids pri polno cepljenih osebah razvijal veliko hitreje od pričakovanega.



"Tovrstnega obnašanja ne moremo več dopuščati," so navedli v dokumentu, ki ga je podpisal podpredsednik 11-članske komisije senatorjev Randolfe Rodrigues.

Komisija sicer nima pooblastil za vložitev obtožb, prav tako je malo verjetno, da bosta generalni državni tožilec ali predsednik spodnjega doma, ki sta oba Bolsonarova zaveznika, sprožila kazenski postopek ali postopek ustavne obtožbe.

Toda poročilo bo še dodatno znižalo podporo javnosti Bolsonaru, ki bi glede na trenutne ankete na volitvah prihodnje leto lahko izgubil proti nekdanjemu levičarskemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi.

Po glasovanju so se senatorji z minuto molka spomnili 606.000 Brazilcev, ki so umrli zaradi covida. To Brazilijo uvršča na drugo mesto po številu covidnih smrti na svetu, takoj za ZDA.