Revija Reporter
Svet

Aleksandar Vučić se boji za oblast: Srbija kupuje orožje, Srbi pa protestirajo

Janja Klasinc
275

18. jun. 2023 20:00

Deli na:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Profimedia

»Blagor vam, ki živite v normalni državi! Mi že desetletja ne živimo mirno. V Srbiji ni nikoli dolgčas, a vzrok tega ni prijetno in zabavno okolje, ki ga kažejo beograjske restavracije in nočni klubi. Vzrok je nedelovanje države, korupcija in kriminal, ki nam, ki živimo tukaj, najeda življenje, stabilnost in duševni mir.« To so besede beograjske diplomirane psihologinje in dobre poznavalke političnih razmer v Srbiji, ki želi ostati anonimna.

Že več kot mesec dni potekajo v državi veliki protesti proti nasilju in tudi oblasti. Srbski predsednik Vučić se je po dolgem času soočil z resno grožnjo njegovi vladavini. A storil bo vse, da se obdrži na oblasti.  



Streljanje s pištolo ali puško na porokah, ob rojstvih otrok, na športnih prireditvah in tudi na pogrebih je del srbske tradicije. Zato ni čudno, da ima velik del Srbov doma vsaj pištolo, če ne tudi puško in še kaj.

Oblast tudi odkrito podpira medije, ki spodbujajo objavo nasilnih programov in primitivnih resničnostnih šovov, v katerih so glavne »zvezde« pogosto tudi kriminalci in prostitutke.

Nova napetost na Kosovu je za Vučića kot naročena: Srbi iz »zibelke srbstva« so njegovi najzvestejši podporniki.

Srbski predsednik namreč ustanavlja Ljudsko gibanje za Srbijo, ki naj bi združevalo tudi njegove podpornike oziroma enako misleče, ki doslej niso bili člani političnih strank. S tem gibanjem se že pripravlja na svoj naslednji korak, in to so predčasne volitve.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

X