900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Albanija in Kosovo za neodvisno preiskavo nekdanje haaške tožilke Carle Del Ponte

Deli na:
Albanija in Kosovo za neodvisno preiskavo nekdanje haaške tožilke Carle Del Ponte

Foto: Reuters

Albanija in Kosovo sta pozvala k neodvisni preiskavi dela nekdanje haaške tožilke Carle del Ponte zaradi njene vloge v sojenju nekdanjemu kosovskemu premieru Ramushu Haradinaju. Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Haradinaja namreč oprostilo vseh obtožb med spopadi na Kosovu v letih 1998 in 1999.

Albanska vlada je po oprostitvi Haradinaja sporočila, da je šokirana zaradi menja sodišča, da je Del Pontova obtožbe vložila brez zadostnih dokazov. Albanska vlada bo zato mednarodne institucije zaprosila za preiskavo dela nekdanje tožilke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kosovska vlada pa je sporočila, da je vedno sodelovala s haaškim sodiščem in zaupala njegovim odločitvam, Del Pontova pa je izkoristila njihovo zaupanje.


Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v četrtek oprostilo bivšega kosovskega premiera Ramusha Haradinaja vseh obtožb med spopadi na Kosovu v letih 1998 in 1999. To je bila že druga oprostilna sodba za Haradinaja. Po prvem sojenju, na katerem ga je haaško sodišče leta 2008 oprostilo, je sodišče odredilo delno ponovitev sojenja zaradi sumov, da je prišlo do nezakonitih pritiskov na priče.

Kot je utemeljil predsedujoči sodnik Bakone Moloto, je v omenjenem taborišču v vasi Jablanica prihajalo do nasilja nad zaporniki, pretepali so jih in najmanj eden je umrl zaradi poškodb. Vendar pa ni nobenega dokaza, da bi bil v to vpleten Haradinaj ali da bi sodeloval v kriminalni zaroti za mučenje civilistov med vzpostavljanjem nadzora na tistem delu Kosova, je poudaril sodnik.

Haradinaj je sicer leta 2005 ob objavi obtožnice po vsega stotih dneh odstopil s položaja premiera na Kosovu. Tudi sam pa je zdaj že preko odvetnika Bena Emmersona nakazal, da se bo vrnil v politiko in poskusil znova prevzeti vodenje vlade.