zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Združenja žrtev vojne v BiH zahtevajo menjavo haaških sodnikov in tožilcev

Deli na:
Združenja žrtev vojne v BiH zahtevajo menjavo haaških sodnikov in tožilcev

Foto: Reuters

Predstavniki več združenj žrtev vojne v Bosni in Hercegovini (1992-1995) so včeraj v Sarajevu v pogovoru s predsednikom haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Theodorjem Meronom pozvali k zamenjavi vseh sodnikov haaškega sodišča in tudi glavnega tožilca Sergea Brammertza, ker so nezadovoljni z njihovim delom.

Meron se je v okviru obiska v BiH pogovarjal s predstavniki Zveze taboriščnikov BiH, Združenja Mater Srebrenice, Združenja staršev pobitih otrok Sarajeva in Združenja žrtev in prič genocida.

Kot je za tiskovno agencijo Federacije BiH, Feno, povedal predsednik Zveze taboriščnikov BiH Asim Zulić, so govorili v glavnem o nedavni začasni izpustitvi haaškega obtoženca Vojislava Šešlja na prostost.

"Na vsa naša vprašanja je Meron odgovoril, da se Brammertz ni pritožil na odločitev senata sodišča o izpustitvi Šešlja in da o tem ne more nič več povedati," je dejal ogorčeni Zulić, kot povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

Meron je sicer v Sarajevu ocenil, da se izpadom in provokacijam Šešlja daje preveliko pozornost. Menil je, da je Šešelj verjetno neobičajno vesel, ker se o njem postavljajo tako številna vprašanja.



Dodal pa je, da bi se na njegova dejanja morale v prvi vrsti odzvati oblasti Srbije, v kateri sedaj biva. "Jaz se v to ne morem mešati, Srbija pa je suverena država, ki bi morala regulirati te odnose in njegove javne nastope," je dejal Meron, kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Novinarjem, ki so ga spraševali glede Šešlja, je izpostavil še, da so v tem celotnem primeru "številni nesporazumi". Pojasnil je, da je senat haaškega sodišča odločitev o začasni izpustitvi Šešlja sprejel izključno na podlagi humanitarnih razlogov oziroma njegove težke bolezni.

"Zelo pomembno je, da se zaradi spoštovanja vladavine prava spoštujejo odločitve, ki jih sprejemajo sodniki, še posebej tiste, ki se tičejo humanitarnih razlogov," je še dejal Meron in izpostavil, da se ne more mešati v odločitve senata in njegovo komunikacijo s tožilstvom, ki je imelo vse možnosti in pravico do vpogleda v vso medicinsko dokumentacijo, ki je bila temelj za Šešljevo začasno izpustitev.

Prav nič pa ga ne moti, da je danes s posebno resolucijo izpustitev Šešlja kritiziral tudi Evropski parlament in da bo ta primer verjetno tudi pred Varnostnim svetom Združenih narodov. "Če se bo razpravljalo, naj se. Nimamo česa skrivati in dobro je bili transparenten v vseh zadevah. Ne moti me postavljanje kakršnihkoli vprašanj," je dejal predsednik haaškega sodišča.