polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Svet

Ahtisaari: Srbija ne bi smela v EU, dokler ne prizna Kosova

Deli na:
Ahtisaari: Srbija ne bi smela v EU, dokler ne prizna Kosova

Foto: Reuters

Nekdanji posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari je za zagrebški časnik Večernji list izjavil, da Srbija ne bi smela postati članica Evropske unije, dokler ne prizna Kosova, je poročala srbska tiskovna agencija Beta.

Ahtisaari je na vprašanje, kako komentira izjavo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, da Srbija ne bo priznala Kosova, četudi zato ne bo mogla v EU, odgovoril: "Če želijo v Rusijo, naj gredo tja. Sprejemljivi niso nikakršni kompromisi, ne v BiH in ne kjerkoli drugje."

"Srbiji ne bi smeli dovoliti vstopa v EU, dokler ne prizna Kosova. Srbija je že davno izgubila pravico nad Kosovom. Vrsto let se je do Kosovcev grdo obnašala," je dejal Ahtisaari, prejemnik Nobelove nagrade za mir.

Izrazil je tudi prepričanje, da bo Kosovo kmalu priznala že stota država. Doslej je Kosovo namreč priznalo 91 držav, so še zapisali v sobotnem Večernjem listu.

Novi srbski premier Ivica Dačić je v odzivu danes menil, da je Ahtisaarijeva izjava kontraproduktivna, nanjo pa bi se po njegovi oceni moral odzvati predvsem Bruselj."Niso potrebni ostri odzivi. Pričakujem pa, da se bo na izjave odzvala EU, saj Ahtisaari zagotovo ne govori v imenu EU," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug Dačić odgovoril na novinarsko vprašanje, kako komentira izjavo. Dodal je, da je Ahtisaarijeva izjava še posebno kontraproduktivna, če upoštevamo, da si Beograd in Priština sporna vprašanja prizadevata rešiti z dialogom.

Kosovski zunanji minister Enver Hodžaj pa je po petkovem imenovanju nove srbske vlade pod vodstvom Dačića v soboto dejal, da ima nova srbska vlada "temno preteklost", da pa jo bo uradna Priština ocenjevala glede na "odnos, ki ga bo imela do Republike Kosovo".

"Nesporno je, da so bili člani sedanje srbske vlade politični akterji v štirih vojnah, ki so potekale v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in na Kosovu," je dejal Hodžaj po navedbah kosovske tiskovne agencije Telegrafi.

"Kosovo je neodvisna in demokratična država, dogajanje v Srbiji pa ne bo imelo neposrednih učinkov na Kosovu," je še dejal Hodžaj. Kot je pojasnil, sta ne glede na to, kdo vodi Srbijo, za normalizacijo odnosov med državama namreč potrebna dva predpogoja - "umik paravojaških in policijskih enot s severa Kosova in integracija severa Kosova" ter uradno priznanje Kosova s strani Srbije, še poroča Beta.

loading...
Loading...