Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stanko Stepišnik, tipičen proizvod tovariškega kapitalizma

Deli na:
Stanko Stepišnik, tipičen proizvod tovariškega kapitalizma

Foto: Bobo

Je tipičen proizvod gradualizma tranzicijske levice. Tovariškega kapitalizma. Šolski primer, kdo (nikoli) ne bi smel postati minister, kaj šele minister za gospodarstvo. Pa ne zato, ker ni ne filozof ne klatež, kot je Stanko Stepišnik potožil na nacionalni televiziji, ampak zaradi razmišljanja, kaj je uspešno podjetje in kdo je uspešni podjetnik.

»Ni avtomobila v Evropi, katerega vsaj en del ne bi bil narejen z orodjem Ema,« je izjavil Stepišnik in se pohvalil, da EMO Orodjarna največ dela za zahtevni nemški trg, za firme, kot sta Mercedes-Benz in BMW. Človek bi pričakoval, da jim gre dobro, da prihodki in naročila vrtoglavo naraščajo, kujejo vrhunske dobičke, če so že po velikosti četrta orodjarna med 390 v Evropi. Ampak ne, EMO si to očitno zagotavlja z denarjem vseh davkoplačevalcev, tudi evropskih. Za podjetje, ki ga je olastninil, se zdi, da se ne ukvarja z drugim, kot da ves čas izpolnjuje obrazce ter piše prošnje za takšne in drugačne oblike pomoči. Zanje je izdelava orodja stranski posel.

V Šmiklavžu pri Škofji vasi rojeni 57-letni diplomirani strojni inženir in magister poslovnih ved je bil že kot poslanec Pozitivne Slovenije pod drobnogledom tako javnosti kot organov pregona. Osumljen je bil nenamenske porabe subvencij v višini 165 tisoč evrov. Dobil je denar za delavce na čakanju, vendar niso čakali, ampak še kar prihajali na delo, je opozoril sindikat SKEI (Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije). Tudi za njihovo izobraževanje je dobil denar, toda orodjarji in strugarji so poslušali predavanja o trženjskih prijemih in poslovnem pogajanju. Ob nastopu vladnega mandata je bil že bolj previden. Vodenje družbe Corda, ki obvladuje Emo, je prepustil Maji Stepišnik, edini ženski z licenco agenta Nogometne zveze Slovenije, pri dodeljevanju subvencij pa je na oglasno desko ministrstva nabil obvestilo, da se izloča iz postopka. Zaradi te transparentnosti je bil deležen malodane pohvale protikorupcijskega nadangela Gorana Klemenčiča.

Zato je bil njegov odstop (skoraj) presenečenje. Še v torek je zatrjeval, da ne bo odstopil, ker nima za kaj. Po pogovoru z Alenko Bratušek si je nenadoma »premislil«. Potem sta se oba smehljala v  kamere, čeprav bi še robot imel pristnejši in naravnejši nasmešek kot Stepišnik. To pove vse. Tudi tisto o visokih standardih, ki naj bi jih minister z odstopom postavil, si lahko skupaj s premierko zatakneta za klobuk. Če je etična ozaveščenost politika to, da postaneš minister, si »zakonito« nakazuješ državna sredstva na račun svojega podjetja (ker si pač navajen ali kaj?) in tako vzdržuješ »konkurenčnost« na evropskem trgu, malo mencaš in na koncu odstopiš, se vrneš med poslance, potem res hvala za take standarde.

Po odstopu je bil njegov mentor Zoran Janković eden prvih, ki mu je nastavil ramo in ga tolažil, češ da ni storil nič nezakonitega, pa tudi predsednica vlade je njegovo delo ocenila kot dobro. A se kljub temu poslavlja. Stepišnik, ki je kmalu po nastopu ministrskega mandata izjavil, da je »evro kar dobra stvar« in da bo Slovenija na območju evra morala ostati, dokler bo pač šlo, se seli med poslance. Njegovo podjetje pa bo še naprej dobivalo državne subvencije.



Izjave o Stanku Stepišniku

MATJAŽ HAN, poslanec SD: »Minister Stepišnik je razbremenil predsednico vlade, koalicijo in tudi svojo stranko, zato njegov odstop pozdravljamo. Toda poleg vseh medijskih zadev je bila težava vsebina. Na ministrstvu niso imeli vizije in niso sprejeli nekaterih ukrepov, da bi pomagali gospodarstvu. Je pa res, da to ni odvisno samo od gospodarskega ministrstva.«

ANDREJ VIZJAK, poslanec SDS: »Odstopil je osem mesecev prepozno. Zadeva s subvencijami je sicer neprimerna in bi zaradi teh ´visoko postavljenih standardov´moral odstopiti vsaj še Gregor Virant, toda moja zamera je večja. Minister Stepišnik je bil tipičen antigospodarski minister. Gospodarstvo potrebuje v vladi resnega predstavnika, ne pa človeka, ki je nasprotje temu.«

MATEJ LAHOVNIK, ekonomist: »Ministrovo podjetje očitno namerava denar obdržati, minister pa se bo le presedel na poslanski stolček. Če temu v Pozitivni Sloveniji pravijo visoki etični standardi, se spet norčujejo iz državljanov. In če se Stepišnikovo podjetje želi potegovati za državni denar, potem bi bilo higienično, da se Stepišnik umakne tudi s poslanske funkcije.«