favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nova projekcija sedežev za evropski parlament: LMŠ bi dobila štiri poslance, SDS dva, po enega še SD in Levica

Deli na:
Nova projekcija sedežev za evropski parlament: LMŠ bi dobila štiri poslance, SDS dva, po enega še SD in Levica

Evropski parlament je danes objavil drugo projekcijo sedežev sestave naslednjega Evropskega parlamenta, ki temelji na preseku nacionalnih javnomnenjskih raziskav.

Projekcija največ evropskih poslancev napoveduje Šarčevi LMŠ (4), sicer članici evropske liberalne skupine ALDE, poslance pa bi dobile še SDS (2 poslanca, stranka pa je članica Evropske ljudske stranke), SD (1 poslanec, stranka je del socialdemokratske skupine S&D) in Levica (1 poslanec za stranko, ki je del skupine združene levice/Nordijske zelene levice GUE/NGL).

V primerjavi s prejšnjo projekcijo, objavljeno 18. februarja, je LMŠ pridobila enega poslanca, SDS pa ga je izgubila.

Raziskava LMŠ napoveduje 38,6-odstotno podporo na evropskih volitvah. Sledijo SDS (19,5 odstotka), SD (10,5 odstotka) in Levica (8,8 odstotka), ki so edine še z dovolj visoko podporo za uvrstitev v Evropski parlament.


Med preostalimi strankami se še najbolje odreže NSi (6,6 odstotka). SMC (3,9 odstotka) in SAB (3,8 odstotka) pa lahko el od daleč gledata na dosežek LMŠ, ki je tako kot omenjeni stranki članica ALDE in je pred kratkim zavrnila skupen nastop treh strank na evropskih volitvah.

V evropski projekciji se najbolje odreže Evropska ljudska stranka (181 poslancev), socialisti in demokrati (135), liberalci ALDE (75), Evropa narodov in svobode ali ENF (59), Zeleni – Evropska svobodna zveza (49), Evropska združena levica in nordijska levica (47), konzervativci ECR (46), Evropa svobode in neposredne demokracije EFDD (39), nepovezani poslanci (8) in ostali 66.

Nov nabor projekcij parlamentarne dvorane v naslednjem sklicu Parlamenta je opravljen glede na podatke nacionalnih javnomnenjskih raziskav, opravljenih do konca februarja 2019. Podatki temeljijo na izboru zanesljivih javnomnenjskih raziskav, ki so jih izvedli inštituti za javnomnenjske raziskave v državah članicah, v imenu Evropskega parlamenta pa jih je zbral Kantar public.

Stranke so umeščene v obstoječe politične skupine ali evropske politične stranke, katerih članice so. Vse nove politične stranke in gibanja, ki še niso oznanila svojih namer, so uvrščena v kategorijo »drugo«. Naslednji parlament bo imel manj poslancev (705) kot sedanji (751).