kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Abas v Združenih narodih vložil zahtevo za priznanje palestinske države

Deli na:
Abas v Združenih narodih vložil zahtevo za priznanje palestinske države

Foto: Reuters

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes v New Yorku generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu izročil zahtevo za članstvo Palestine v Združenih narodih oziroma za priznanje palestinske državnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Palestinski predsednik je zahtevo za polnopravno članstvo Palestine v svetovni organizaciji generalnemu sekretarju ZN uradno predal na današnjem srečanju na sedežu ZN v New Yorku. 76-letni Abas je Banu pisno zahtevo predal v beli mapi z zlatim orlom. Ban ob tem ni dal izjav za javnost.

S tem je Abas kljub večdnevnim diplomatskim prizadevanjem, da bi Palestince prepričali, naj s prošnjo za članstvo v ZN še počakajo in se raje vrnejo za pogajalsko mizo z Izraelom, vendarle uresničil svojo napoved, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
Sprva je bilo sicer predvideno, da bo Abas formalno prošnjo za članstvo Palestine generalnemu sekretarju ZN predal po svojem nagovoru Generalne skupščine ZN, a je to storil pred govorom.
 
Tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky je po srečanju med Abasom in Banom dejal, da bodo palestinsko zahtevo po članstvu v sekretariatu obravnavali "hitro" in jo nato poslali Varnostnemu svetu ter predsedniku Generalne skupščine ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
V skladu z ustanovno listino Združenih narodov mora o zahtevi, ki jo je Abas danes izročil Ban Ki Moonu, naprej glasovati Varnostni svet, nato pa še Generalna skupščina ZN. Hitrega sprejema Palestine v ZN pa ni pričakovati, saj so ZDA že predtem zagrozile, da bodo Varnostnem svetu na palestinsko prošnjo dale veto. Palestinci imajo sedaj s Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO) v ZN status opazovalcev.
 
Washington sicer podpira državnost Palestine, vendar bi jo morali doseči na pogajanjih z Izraelom. Ta zahtevi po članstvu Palestince v ZN ostro nasprotuje in vztraja, da mora priti do rešitve s pogajanji.
 
Abas je po srečanju z generalnim sekretarjem ZN danes nagovoril udeležence Generalne skupščine ZN, v kateri so predstavniki 193 držav članic ZN. Ob nastopu so številni voditelji držav in vlad palestinskega predsednika pozdravili z glasnim aplavzom in žvižgi odobravanja.
 
Abas je v nastopu potrdil, da je danes vložil prošnjo za članstvo Palestine v ZN in za priznanje palestinske državnosti. V pojasnilu svoje odločitve je Izraelu pripisal odgovornost za zastoj v mirovnih pogajanjih.
 
Pred enim letom je imela mednarodna skupnost velika pričakovanja, da bo v letu dni dosežen sporazum na Bližnjem vzhodu. "Vendar pa so vsa iskrena prizadevanja mednarodnih partnerjev vedno znova spodkopala stališča izraelske vlade," je dejal Abas.
 
Izraelska politika gradnje judovskih naselbin "uničuje možnosti", da bi dosegli rešitev dveh držav, glede katere obstaja mednarodno soglasje, je še dejal Abas. Kot je poudaril, se je PLO pripravljena vrniti k mirovnim pogajanjem z Izraelom na podlagi meja izpred šestdnevne vojne leta 1967 in popolne ustavitve gradnje judovskih naselij.
 
Abas je ob tem zahteval ustanovitev države Palestine z vzhodnim Jeruzalemom, Zahodnim bregom in območjem Gaze. Izraelcem pa je zagotovil, da palestinska prizadevanja niso usmerjena v osamitev ali spodbijanje legitimnosti Izraela, pač pa si želijo legitimnosti za prizadevanja palestinskega ljudstva, poroča AFP.
 
Abas je v nagovoru poudaril željo Palestincev po lastni državi. "Zgradimo skupaj prihodnost za naše otroke. Namesto nadzornih točk in zidov, ki ločujejo, želimo graditi mostove dialoga," je dejal.
 
Za Abasom bo v Generalni skupščini ZN danes nastopil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Njegov tiskovni predstavnik je v prvem odzivu na palestinsko zahtevo po članstvu v New Yorku dejal, da Izrael Abasovo odločitev obžaluje.