pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZZR: Poziv sodišču, da končno odloči o prekinitvi prestajanja kazni zapora za vodjo opozicije

Deli na:
ZZR: Poziv sodišču, da končno odloči o prekinitvi prestajanja kazni zapora za vodjo opozicije

Foto: Bobo

V Zboru za republiko vrhovno sodišče ponovno opozarjajo, da pri odločanju o prekinitvi prestajanja kazni ne gre za odločanje o zahtevi za varstvo zakonitosti, pač pa zgolj za odločitev o prekinitvi izvrševanja kazni zapora, ki jo je potrebno hitro sprejeti, da lahko govorimo o učinkovitem pravnem sredstvu.  Vrhovno sodišče tudi sprašujejo, ali sploh namerava upoštevati ugotovitev in navodilo Ustavnega sodišča o učinkovitem pravnem sredstvu in odločati o prekinitvi kazni zapora za opozicijskega vodjo Janeza Janšo?

Objavljamo sporočilo za javnost Odbora za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko

Poziv sodišču, da končno odloči o prekinitvi prestajanja kazni zapora za vodjo opozicije

Več kot mesec dni je minilo od prvega poziva Odbora za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko Vrhovnemu sodišču Republike Slovenije, da na podlagi četrtega odstavka 423. člena Zakona o kazenskem postopku odloči o odlogu oziroma o prekinitvi prestajanja kazni zapora za vodjo opozicije Janeza Janšo. V vsem tem času sodišče ni sprejelo nikakršne odločitve. Pa je bila nujnost hitrega odločanja sodišča na dlani, saj je šlo za odvzem osebne svobode na podlagi sodbe v zadevi Patria, za katero obstaja velika verjetnost, da je nezakonita. Namesto odločitve smo slišali različne razloge za zavlačevanje z odločitvijo - od zgovarjanja na obsežnost in zahtevnost zadeve, da ni bilo predloga obrambe za odlog izvrševanja kazni, do tega da je potrebno odločati o zahtevah za izločitev sodnikov, ki pa so bile vložene davno potem, ko je Janez Janša pričel prestajati kazen.

Tudi kasneje je Odbor za preprečevanje zlorab v pravosodju Vrhovno sodišče Republike Slovenije nekajkrat pozval, da vendarle odloči o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za opozicijskega voditelja. Pozivi niso dobili odziva, do odločanja še do danes ni prišlo. Zato ponovno opozarjamo, da je o prekinitvi izvrševanja kazni potrebno odločiti hitro. Opozarjamo, da pri tem ne gre za odločanje o zahtevi za varstvo zakonitosti, o kateri sodišče odloči s sodbo in v kateri mora odgovoriti na številne argumente obrambe, za kar je potreben čas. Ne, tu gre za preprosto odločitev o tem, da se prestajanje kazni prekine do odločitve o zahtevi za varstvo zakonitosti in se tako prepreči nadaljevanje nepopravljivih posledic odvzema osebne svobode,  če bi kasneje sodišče zahtevi za varstvo zakonitosti pritrdilo in sprejelo njene argumente. Se posebej je to pomembno glede na vsebino sklepa Ustavnega sodišča in ločenih mnenj treh ustavnih sodnikov o ustavni pritožbi.

Ustavno sodišče je v svojem sklepu poudarilo, da gre za hude očitke kršitev človekovih pravic in da je zahteva za varstvo zakonitosti učinkovito pravno sredstvo za zadržanje učinka pravnomočnosti, kar vključuje odločanje o odlogu oziroma prekinitvi prestajanja kazni zapora (četrti odstavek 423. člena Zakona o kazenskem postopku).  To pomeni, da bi moralo sodišče nemudoma odločati o prekinitvi izvrševanja kazni. Do danes sodišče vsemu navkljub ni odločilo.

Tudi v Odboru ocenjujemo, da ima Vrhovno sodišče v določbi četrtega odstavka 423. člena Zakona o kazenskem postopku potrebno orodje, da pred odločitvijo o zahtevi za varstvo zakonitosti odloži oziroma prekine izvrševanje zaporne kazni. To lahko stori samo, za to ne potrebuje nobenega predloga obrambe.

Zato ponovno opozarjamo, da pri odločanju o prekinitvi prestajanja kazni ne gre za odločanje  o zahtevi za varstvo zakonitosti, pač pa zgolj za odločitev o prekinitvi izvrševanja kazni zapora, ki jo je potrebno hitro sprejeti, da lahko govorimo o učinkovitem pravnem sredstvu.  Vrhovno sodišče RS sprašujemo, ali sploh namerava upoštevati ugotovitev in navodilo Ustavnega sodišča o učinkovitem pravnem sredstvu in odločati o prekinitvi kazni zapora za opozicijskega vodjo Janeza Janšo?

Odbora za preprečevanje zlorab v pravosodju