nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZZR poziva Maslešo, naj poskrbi za čimprejšnje odločanje o Janši

Deli na:
ZZR poziva Maslešo, naj poskrbi za čimprejšnje odločanje o Janši

Foto: Primož Lavre

Vrhovno sodišče ima dolžnost nemudoma odločiti vsaj o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za Janeza Janšo, v Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko pozivajo predsednika VS Branka Maslešo, naj  zagotovi vse potrebne pogoje za to odločanje.

Objavljamo zahtevo odbora:

Zahteva odbora predsedniku Vrhovnega sodišča RS Branku Masleši, da zagotovi vse potrebne pogoje za odločanje o prekinitvi prestajanja kazni zapora Janeza Janše
 
Zaskrbljeni spremljamo dogajanje v zvezi z ne-odločitvijo Vrhovnega sodišča za prekinitev prestajanja zaporne kazni Janezu Janši, ki jo sodišču omogoča določba 423. člena Zakona o kazenskem postopku.
 


Opozarjamo, da tako iz odklonilnih ločenih mnenj ustavnih sodnikov ter iz številnih strokovno utemeljenih stališč uglednih pravnikov in drugih intelektualcev, katerim nihče ni nikoli vsebinsko ugovarjal,  povsem jasno izhaja, da izrek sodbe ne vsebuje konkretizacije znakov vodji opozicije očitanega kaznivega dejanja. To pomeni, da je vodja opozicije že šest dni v zaporu na podlagi pravnomočne sodbe, za katero se bo v bodoče potrdilo, da je nezakonita.
 
Opozarjamo, da predstavlja nezakonit  poseg v osebno svobodo vsakega človeka eno najhujših kršitev človekovih pravic, ki je ni mogoče popraviti. V primeru vodje opozicije Janeze Janše gre za poseg v osebno svobodo, ki ima še dodatno in tudi pomembno dimenzijo, da je bil zaprt v trenutku, ko poteka volilna kampanja za državnozborske volitve v pomembnem času za usodo naše države.
 
Opozarjamo, da gre za nujno zadevo, v kateri ima Vrhovno sodišče dolžnost nemudoma odločiti vsaj o prekinitvi prestajanja zaporne kazni, če že ni pred tem odločilo o zadržanju začetka prestajanja kazni, na kar smo Vrhovno sodišče pravočasno tudi že opozorili.
 
Od predsednika vrhovnega sodišče zahtevamo, da zagotovi vse potrebne pogoje za imenovanje senata, ki bo odločal o prekinitvi prestajanja kazni zapora  Janezu Janši, od poročevalke v tej zadevi pa, da nemudoma pripravi zadevo za poročanje, saj – glede na najhujši očitek, da  izrek sodbe ne vsebuje konkretizacije znakov kaznivega dejanja, kar pomeni, da dejanje, za katero je g. Janša pravnomočno obsojen, ni kaznivo dejanje -  za pripravo za poročanje zadostuje že analiza izreka sodbe v obsegu treh strani, to pa ne zahteva veliko časa. Od senata pričakujemo, da nemudoma odloči o prekinitvi prestajanja kazni zapora in tako prepreči nadaljevanje nepopravljivih posledic odvzema svobode Janezu Janši.