Revija Reporter
Slovenija

Zvonko Lah izstopa iz NSI, ker se pod novim vodstvom ne počuti najbolje

Igor Kršinar, STA

4. apr. 2018 13:19 Osveženo: 15:59 / 04. 4. 2018

Deli na:

Poslanec Zvonko Lah je izstopil iz poslanske skupine NSI, namerava pa izstopiti tudi iz stranke. Kot nam je zaupal, se pod novim vodstvom stranke ne počuti več najbolje. Po pisanju STA ima Lah zdaj na mizi ponudbo Zelenih Slovenije.

»Obveščamo vas, da se je poslanec Zvonko Lah, ki se je poslanski skupini NSi – krščanski demokrati pridružil 1. februarja 2017, včeraj, 3. aprila 2018, odločil za izstop,« so sporočili iz Nove Slovenije.

»Poslanska skupina NSi spoštuje njegovo odločitev in je predsednika državnega zbora že obvestila o njegovi odločitvi. Poslanska skupina NSi se mu zahvaljuje za vse opravljeno delo in mu želi vse dobro pri iskanju nove priložnosti drugje.«

Kot nam je povedal Zvonko Lah, je svoje oddelal, saj bo kmalu državni zbor razpuščen in bodo sklicane nove volitve. Poleg tega se v stranki ne počuti več najbolje, odkar je po odstopu Ljudmile Novak njene vajeti prevzel Matej Tonin. Prepričan je, da bi stranka morala iti na volitve s prejšnjo predsednico.

Glede politične prihodnosti dopušča možnost, da bi se vnovič potegoval za poslanca, če se bo uspel dogovoriti s katero drugo stranko. Ker je bil dolga leta župan občine Mirna Peč, dopušča tudi možnost nastopa na jesenskih lokalnih volitvah. Po drugi strani pa ima pogoje za upokojitev. Iz SDS je izstopil leta 2016.

Kot neuradno poroča STA, naj bi se Lah odločil za odhod iz NSi po tistem, ko so interne ankete, ki jih je opravila NSi, v volilnem okraju, kjer je želel kandidirati, pokazale prednost drugi kandidatki. To naj bi bila Vida Čadonič Špelič, aktualna direktorica novomeške občinske uprave in nekdanja generalna direktorica veterinarske uprave oz. pozneje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

A Lah dvomi o verodostojnosti teh anket. V volilnem okraju, kjer je želel kandidirati, je tudi občina Mirna Peč, kjer je bil 15 let župan, Čadonič Špeličeva pa tam ni nikoli kandidirala. Kot meni poslanec, je bila to poteza predstavnikov vodstva stranke, ki so mu postavili konkurenco in obenem po njegovih besedah "priredili anketo". "Nemogoče se mi zdi, da me 27 odstotkov anketiranih ne bi poznalo, nje pa samo 16 odstotkov," je povedal.

Da anketi ne verjame, je povedal tudi nekdanji predsednici Novakovi, ki je po njegovih besedah prav tako posumila, da raziskava morda ni verodostojna. Je pa res, da je vodstvu stranke tudi povedal, da bo kandidiral doma ali pa sploh ne bo kandidiral.

O prihodnjih političnih korakih se bo Lah še odločil. "Bom videl, kje bom lahko z mojimi izkušnjami in znanjem čim več pripomogel," je pojasnil. Je pa tudi dodal, da bi bili "proč vrženi glasovi", če bi kandidiral pri stranki, ki bi dosegla en odstotek.

SDS je sicer zoper Laha in poslanca Andreja Čuša, ki je prav tako zapustil poslansko skupino, po odhodu sprožila tožbo za povrnitev sorazmernega dela stroškov iz volilne kampanje. Postopka na novomeškem in ptujskem sodišču še nista končana.

Se je pa očitno okrepilo sodelovanje med omenjenima poslancema. Lah se je nedavno tudi udeležil kongresa Zelenih Slovenije, katere vodenje je prevzel Čuš. Slednji je za STA potrdil, da z Lahom dobro sodelujeta. "Imava podobno zgodbo in poglede na razvoj Slovenije. Lahko potrdim, da ima konkretno ponudbo z naše strani, saj bi s svojim znanjem in izkušnjami bil dodana vrednost naši stranki v parlamentu v tem in naslednjem mandatu. Tudi sedel bo poleg mene v DZ. Kaj več pa bo znano v naslednjih dneh," je navedel Čuš.