Revija Reporter
Slovenija

Žvižgač Gale v afero maske potegnil Urško Bačovnik Janša: Ponujala nam je poslovneža, ki naj bi bil v treh dneh sposoben zagotoviti maske iz Kitajske

M. K.

4. maj. 2020 10:01 Osveženo: 12:14 / 04. 5. 2020

Deli na:

Janez ima dva otroka iz prejšnjega zakona, dva pa z lepo Urško.

Bobo

Uradnik na Zavodu za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je z nastopom v Tarči postal ena osrednjih osebnosti afere maske, je v intervjuju za portal 24ur spregovoril o delu zavoda pri nabavi zaščitne opreme, o vmešavanju politike in pritiskih nanj in na sodelavce. Predstavil je elektronska sporočila, ki jih je prejemal, in razkril, da je zavodu pisala tudi žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša, svoje ponudnike opreme pa so zavodu ponujali še drugi ljudje iz kroga stranke SDS, denimo Alenka Jeraj, Roman Končar, Franc Breznik in Ivan Jordan.

Gale v daljšem pogovoru za 24ur pravi, da so bili na Zavodu neprijetno presenečeni, ko so izvedeli, da se bodo preko njih vodile nabave zaščitne opreme. "Kdo pri zdravi pameti bi Zavod za blagovne rezerve zadolžil za izvedbo najpomembnejšega javnega naročila v zgodovini RS."



"Od pristojnih nas ni noben poslušal. Pustili so nas gole in bose na začetku." Imeli so napisanih le nekaj standardov, ki so jih sami pripravili po sestankih z drugimi institucijami še pred razglasitvijo epidemije.

Gale meni, da bi se moralo aktivirati javnonaročniške službe po ministrstvih in zdravstvenih ustanovah, za katere pravi, da so imele vse čas za delo in vsaka bi lahko pokrivala po en tip zaščitnih sredstev. "Ampak ne. S tem bi se izgubil "nadzor" nad postopki nabave."

Zanika, da bi ministrstvo za gospodarstvo dalo soglasje za vsakega izbranega dobavitelja zaščitne opreme. "Tudi o tem je minister Počivalšek lahkotno lagal."

"Prve dni so se usule ponudbe. Postalo je neobvladljivo, še posebej, ker smo omejili prisotnost števila sodelavcev na Zavodu. Nismo imeli jasnih usmeritev. Bilo je bolj v smislu, kupujte, kar se kupiti da.  Kako pa naj bi vedeli, kaj vse se potrebuje," je ogorčen Gale, ki pravi, da se je od njegovega zavoda pričakovalo, da bo z deset ljudmi poskrbel za nabavo pol milijarde evrov opreme.

Kritičen je do medresorske delovne skupine za pregledovanje ponudba, ki naj ne bi opravila svojega dela. Naloga skupine naj bi bila izključno pregledovanje posameznih ponudb, vrednotenje zaščitne opreme in posredovanje ponudb. "Medresorska skupina pa je to pristojnost prenesla na neko manjšo skupino (so bili po moje preobremenjeni vsi v njej), sama pa se je potem ukvarjala z vsem mogočim in prekoračila svoja pooblastila."

Zavod naj ne bi vedel, kakšne ponudbe je dobila skupina in kakšne so orientacijske cene opreme v določenem trenutku. "Seznanjen je bil samo s tistimi ponudbami, ki nam jih je medresorska skupina posredovala kot ustrezne."

Gale pravi, da je že prve dni ugotovil, da se dogaja nekaj sumljivega. Sumljivi so se mu zdeli tudi vsi posli z ventilatorji. "Vendar robe ni bilo, signali za sklepanje pa so na začetku prihajali iz MGRT in MORS, potem pa smo bili odvisni samo od MDS, ki pa menda ni pregledala zelo velikega števila ponudb."

Do njega je prišla vrsta elektronskih sporočil s ponudbami za opremo. Eno takih je preko ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška poslala tudi Urška Bačovnik Janša, soproga predsednika vlade Janeza Janše. Opozorila ga je na Milana Blatnika, soproga predstojnice infekcijskega oddelka v SB Celje, ki naj bi preko svojega podjetja Xan-max posloval s Kitajsko in ki naj bi bil v treh dneh sposoben zagotoviti maske FFP2.

Z Blatnikom je zavod sklenil pogodbo za maske, ščitnike in obleke v višini 9,8 milijona evrov, ki pa je bila po javnih podatkih kasneje stornirana, piše portal 24ur. Gale o poslu pravi: "Se je takrat zelo mudilo s sklenitvijo, vodja financ Zavoda pa je ostal brez besed, ko je preveril boniteto ponudnika." Urška Bačovnik Janša se je na Galetove besede odzvala na Twitterju:

Zavod so v času iskanja zaščitne opreme kontaktirali (in posredovali stike potencialnih ponudnikov) še poslanka SDS Alenka Jeraj, igralec Roman Končar je menda govoril z Galetovom nadrejenim Antonom Zakrajškom, zase pa pravi, da je večkrat govoril s Francom Breznikom in tudi z županom Škofljice Ivanom Jordanom.

Po izbruhu afere maske so mu pričeli groziti, pravi Gale. Eno grožnjo je prijavil policiji, deležen pa je bil tudi groženj uporabnikov socialnih omrežij.