mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žvižgač Gale: Počivalšek mi je rekel, da je Geneplanet posel SDS

Deli na:
Žvižgač Gale: Počivalšek mi je rekel, da je Geneplanet posel SDS

Ivan Gale v oodaji Tarča. - Foto: Bobo

Uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale, ki je javno pričal o pritiskih pri poslih za nabavo opreme, potrebne v epidemiji, se je v pisnem intervjuju za Mladino odzval na nekatere očitke. Med drugim je zavrnil tiste, da za njim stoji kdorkoli.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer pri nepravilnostih s prstom pokazal tudi na Galeta, konkretno pri poslu s podjetjem SLA Marketing. Z njim so sklenili pogodbo za dva milijona kirurških mask po ceni 0,90 evra brez DDV, potem ko je bilo na skupni koordinaciji podano mnenje, da razmere niso več alarmantne in je treba nabavljati bolj premišljeno.

Gale je pojasnil, da je dobavitelj ponujal maske tipa IIR, po katerih je bilo največje povpraševanje. Medresorska delovna skupina jih je 9. aprila seznanila s podatkom, da država potrebuje 217.963 kosov kirurških mask tipa IIR na dan. "Nikoli pa niso povedali, za kakšno obdobje naj sploh kupujemo," je opozoril. "Mislim, da zavod do takrat ni prevzel še niti ene kirurške maske tipa IIR," je navedel in dodal, da so medtem naročene količine mask FFP2 zadoščale za skoraj 1,5 leta izrednih razmer. Maske SLA Marketing so bile tudi cenejše od mask enakega tipa, ki jih je pozneje, 16. aprila dobavil Cross Continental. Gale pa priznava, da je s podpisom "prekršil to, da zavod ni imel zagotovljenih sredstev. A teh ni imel še za kopico drugih pogodb".

Nabavo ventilatorjev pa so si po besedah Galeta na ministrstvu za gospodarstvo popolnoma prilastili. V vladnem poročilu sicer piše, da so se v nabavo vključili.

Zatrdil, da mu je Počivalšek na velikonočni četrtek na sestanku, na katerem sta bila tudi njegova piarovka in vodja ministrovega kabineta, celo rekel, da je Geneplanet posel SDS. Počivalšek naj bi njemu in direktorju zavoda Antonu Zakrajšku večkrat rekel, da mu je premier Janez Janša naročil, da se ustanovi ministrova projektna skupina na čelu z Mitjo Terčetom.



Slednji je Galetu 9. aprila ponoči poslal elektronsko sporočilo glede urgentnega pregleda ponudbe oziroma spremembe ponudbe podjetja GenePlanet. Ko je skušal po navodilu Terčeta pridobiti mnenje o ustreznosti mask, pa je na zavod poklical v. d. direktorja policije Anton Travner. Med klicem ga je Terče "povlekel v prazno pisarno" in mu potihoma rekel: "Ivan, certifikati GenePlaneta so ponarejeni, najbrž kličejo zato." "Kako je lahko prej nekaj ur silil, da bi se podpisala pogodba, če je vedel, da je nekaj narobe," se sprašuje Gale. Dodal je, da je še isti dan dr. Lučovnik podal izjavo o odstopu iz projektne skupine.

Umaknil se je tudi Zakrajšek, Gale pa je brez njegove vednosti odpovedal pogodbo Terčetu.

Zavrnil je očitke, da bi za njim stala nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan ali celo Gregor Golobič. Prav tako nikoli ni bil član politične stranke. Je pa ocenil, da se je SDS odpovedala Zakrajšku, saj mu ni stopila v bran. "Na stranko SDS pa gledam drugače kot pred dvema mesecema," je dejal in ocenil, da je del problema.

Po prvi Tarči je navezal tudi stik z Nacionalnim preiskovalnim uradom in jim izročil dokumentacijo in računalnik.