mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Županu Leljaku poskušajo s tožbo preprečiti preimenovanje Titove ceste v Radencih

Deli na:
Županu Leljaku poskušajo s tožbo preprečiti preimenovanje Titove ceste v Radencih

Župan Radencev Roman Leljak. - Foto: M.V.

Podpisniki pobude o referendumu, na katerem bi v Radencih odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije, župan Roman Leljak pa jim je pobudo dvakrat zavrnil, so vložili tožbo na upravnem sodišču. Leljak za tožbo uradno sicer ne ve, bo pa počakal na pravnomočnost odločitev na sodiščih, vse do ustavnega.

Franc Vukajč, prvi podpisnik pobude, je za STA potrdil, da so tožbo vložili. Ob očitkih župana, da so bile pobude napisane nestrokovno in neskladno z zakonodajo, Vukajč pravi, da so bile vse njihove vloge vedno skladne z zakonodajo in da je takšna tudi tožba.

"Računamo, da bo pozitivna za nas, čeprav je izid tožb nehvaležno napovedovati. Če ne bomo uspeli po upravni poti ali prek ustavnega sodišča, bomo demonstrirali tako dolgo, dokler župan ne odstopi. Takšnega župana nočemo imeti, župan je nesprejemljiv za večino, to lahko mirno govorim vsaj v imenu 700 podpisnikov peticije in zahteve po razpisu referenduma," je povedal Vukajč.

Leljak vztraja, da postopki na drugi strani niso dovolj strokovni, zato se boji, da bodo po nepotrebnem zapravljali veliko denarja.

"Počakali bomo, da dobimo tožbo in nanjo odgovorili, tudi če bi sodišče odločilo, da so formalni razlogi za nadaljevanje postopka za razpis referenduma, bomo primer preizkusili na ustavnem sodišču. Če bi se tudi to izreklo za referendum, bomo začeli pripravo nanj, vendar ga pred marcem prihodnje leto po mojem ne bo," je še povedal Leljak.

Občinski svet je 28. maja z odlokom Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije, pobudniki referendum pa so se temu uprli, ker je Titova cesta po njihovem zgodovinsko dejstvo, na kateri so in bodo lahko gradili bodočnost, ter gre po njihovem mnenju za popolnoma nepotrebno provokacijo župana.