Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan Leljak zavrnil referendumsko pobudo o preimenovanju Titove ceste

Deli na:
Župan Leljak zavrnil referendumsko pobudo o preimenovanju Titove ceste

Župan občine Radenci Roman Leljak meni, da bi referendum, na katerem bi se občani odločali med Titovo cesto in Cesto osamosvojitve Slovenije, nedostojen in neustaven. - Foto: Primož Lavre

Župan Radencev Roman Leljak je zavrnil pobudo 127 podpisnikov za referendum, na katerem bi odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije. Podpisniki se bodo na odločitev pritožili na upravno sodišče.

Leljak je sprva pobudo zavrnil in podpisnike pozval, naj jo dopolnijo v skladu z zakonodajo. Referendumsko vprašanje se je po popravku glasilo: "Ali ste za to, da se razveljavi Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic in naselij v zdraviliškem kraju Radenci, ki ga je občinski svet sprejel dne 28. 5. 2020."

S tem odlokom je občinski svet Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije, pobudniki referenduma pa so se temu uprli, ker da je Titova cesta zgodovinsko dejstvo, "na katerem so in bodo lahko tudi v prihodnje gradili svojo bodočnost, povrhu pa da gre za popolnoma nepotrebno provokacijo župana".

Leljak je danes za STA pojasnil, da je pobudo zavrnil, ker pobudnik ni odpravil neskladnosti pobude z zakonodajo. "Posledično sem menil, da pobuda za razpis referenduma ni vložena," je povedal.


Prvopodpisani med pobudniki Franc Vukajč je povedal, da odgovora uradno ne more komentirati, ker ga še nima. Po njegovem prepričanju so sicer vlogo dopolnili skladno z Leljakovo zahtevo. "Rekel je, da je vse v redu, zdaj pa spet govori drugače. To je samo spletkarjenje z njegove strani, to je njegov stil poslovanja, pogovora, uradovanja in še kaj. Zagotovo se bomo pritožili, na bomo odnehali," pravi Vukajč.

Leljak, ki o vsebini sklepa ne govori, pa pojasnjuje, da gre za običajen postopek na občini in da ima zahteva še vedno veliko procesnih in vsebinskih napak ter da ne vsebuje razlage glede na ustavna določila, zakon o referendumu in podobno. "Pobuda zato ni bila sposobna tehtne obravnave, kaj sploh želijo. Subjektivno mnenje pa ni dovolj za referendum, s katerim se mora neko vprašanje rešiti," je povedal.

Ob tem dodaja, da je razočaran, ker so pobudniki referenduma njegovi protikandidati za župana, ki da izkoriščajo zgodovinsko osebnost Tita, da bi se mu maščevali, ker so izgubili na volitvah. Po njegovem ga podpira tudi večina ljudi na sporni cesti.

Leljak je prepričan, da je lahko ulica poimenovana le po častnih ljudeh, kar da Tito ni bil, saj ga mnogi uvrščajo med deset največjih zločincev 20. stoletja, mnoge direktive pa priporočajo, naj se iz javnega življenja umaknejo simboli totalitarnega režima, kar je, tako Leljak, Tito bil.