Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Županski stolčki mamljivi tudi za nekdanje poslance

Deli na:
Županski stolčki mamljivi tudi za nekdanje poslance

Foto: Bobo

Ker sta od leta 2011 poslanska in županska funkcija nezdružljivi, ni med županskimi kandidati nobenega poslanca, ki še vedno lahko kandidirajo za svetnike. Zato pa so županski stolčki toliko bolj mamljivi za nekdanjie poslance. 

Omenili smo Dragana Bosnića in Boruta Ambrožiča v Mariboru ter Zmaga Jelinčiča v Ljubljani. Tudi Franc Pukšič se želi vrniti na čelo občine Destrnik, Ivan Vogrin v Lenartu, nekdanja poslanka DL Truda Pepelnik v Rušah, njena (nekdanja) kolegica Kristina Valenčič v Ilirski Bistrici, nekdanji poslanec SDS Robert Hrovat bi prevzel Domžale, nekdanja poslanka in državna sekretarka v kabinetu premierke Alenke Bratušek Tamara Vonta pa z blagoslovom SD naskakuje županski stolček v Krškem. Črnomelj znova skuša osvojiti nekdanji poslanec SLS Andrej Fabjan, ki je po izključitvi iz SLS presedlal k LDS, zdaj pa se je »osamosvojil«.

Znova si želi županovanja v Grosupljem Janez Lesjak, ki je julija nastopal na državnih volitvah pri SMC, zdaj pa se ga je odpovedala in ga podpira SD. Nekdanji poslanec in državni sekretar, vlečni konj Gašpar Gašpar Mišič, skuša osvojiti Ankaran, kjer nastopa na listi stranke Slovenija za vedno (SZV), katere zakoniti zastopnik je koprski župan Boris Popovič (ta nastopa z dvema strankama: sam je nosilec liste Koper je naš, njegova žena Eva pa je zadnja na listi SZV). V njegovem imenu naskakuje Piran komunikacijski guru Sebastjan Jeretič, sicer pa ima ta stranka svojega kandidata tudi v Novem mestu in Ajdovščini (v Ilirski Bistrici pa prvi na svetniški listi SZV nastopa izobčeni nekdanji poslanec Desusa Ivan Simčič.) Najbolj znana Popovičeva protikandidatka je notarka Polka Bošković.

Med znanimi osebami, ki bi županovale, so nekdanja atletinja Britta Bilač v Domžalah (ZAAB, Zares), tam se bo z njo pomerila radijska voditeljica in vremenarka Alenka Oldroyd, nekdanji direktor Večera Božidar Zorko (SD) želi voditi Slovensko Bistrico, novinar in urednik Bojan Traven Bohinj, novinar in zgodovinar Tino Mamić Ajdovščino, nekdanji vodja preiskav na NPU Robert Slodej Mežico, nekoč prvi kriminalist Aleksander Jevšek (SD) Mursko Soboto, bivši hokejist Miha Rebolj (SMC) Jesenice, kjer se bo spopadel z Ahmedom Pašićem, doktorjem socialne antropologije ter strokovnjakom za islam in muslimanstvo v Sloveniji. Če bo slednji zmagal, bomo po prvem temnopoltem županu (v Piranu) dobili še prvega muslimanskega župana (na Jesenicah).

Za izvolitev za župana je treba zbrati večino glasov volivcev. Če se to ne bo zgodilo v prvem krogu, se bosta v drugem pomerila najuspešnejša kandidata. Toda v 36 občinah bo za izvolitev zadostoval en sam glas, saj nastopa le po en kandidat. Tako so praktično že župani: Franjo Debelak – Bistrica ob Sotli, Metod Ropret – Brezovica, Ludvik Orban – Hodoš, Jurij Rebolj – Jezersko, Igor Stropnik (SDS) – Kungota, Jožef Škalič – Kuzma, Ciril Rosc – Luče, Andrej Kastelic – Mirna peč, Franc Šilak (SD) – Mislinja, Ivan Suhoveršnik – Mozirje, Ivan Markoja (ZKO) – Odranci, Peter Misja – Podčetrtek, Marko Maučič – Podlehnik, Jože Kužnik (SDS) – Polzela, Vinko Debelak (Desus, SD, SDS) – Prebold, Matija Tasič – Prevalje, Vincenc Jeraj – Rečica ob Savinji, Srečko Geč (SD) – Ribnica na Pohorju, Edvard Mihalič – Rogaševci, Martin Mikolič (NSI) – Rogatec, Jurij Lep – Selnica ob Dravi, Blaž Milavec (SLS) – Sodražica, Katarina Prelesnik – Solčava, Bojan Kirbiš (Desus, SDS) – Starše, Silvo Slaček (volivci, SLS, SDS, SD) – Sveta Ana, Peter Škrlec (SDS) – Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Jože Kapler (SDS) – Škocjan, Bernardka Krnc – Šmarješke Toplice, Miran Jurkošek – Štore, Alojz Benko (SLS) – Trnovska vas, Damjan Jakin – Velika Polana, Slavko Petovar (SLS) – Veržej, Franjo Golob (SDS) – Vuzenica, Anton Butolen – Žetale, Janez Žakelj (NSI) – Žiri, Leopold Pogačar – Žirovnica.

Kar 17 med njimi uživa podporo SDS, med njimi je tudi brezoviški župan Metod Ropret, ki je tudi državni svetnik za volilno enoto Ljubljana, pred tremi leti je bil eden od regionalnih direktorjev Pozitivne Slovenije, ljubljanski župan Zoran Janković pa ga je označil za najboljšega župana na svetu. In kaj bi se zgodilo v primeru, če v kakšni občini ne bi nihče kandidiral za župana? Z ministrstva za notranje zadeve odgovarjajo, da takega primera še ni bilo. A vendarle, če bi se to zgodilo, bi izvedli le volitve v občinski svet, tekoče naloge župana pa bi opravljal najstarejši član občinskega sveta.