Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Islamski župan na Jesenicah, rdeči v Ajdovščini?

Deli na:
Islamski župan na Jesenicah, rdeči v Ajdovščini?

Foto: Bobo

Izbrali smo najbolj zanimive slovenske občine, v katerih bo v nedeljo potekal končni županski dvoboj.

Na Jesenicah se bo sedanji župan Tomaž Tom Mencinger (SD) pomeril z nestrankarskim kandidatom Ahmedom Pašićem. Razlika med njima ni velika, saj je prvi zbral 34,11 odstotka glasov, drugi pa 28,52 odstotka. Če bo izvoljen Pašić, bomo v Sloveniji po prvem temnopoltem županu v Piranu dobili še prvega muslimanskega župana na Jesenicah. Pašić je strokovnjak za islam v Sloveniji, v zadnjih letih je skupaj s sestro Failo Pašić Bišić dejaven v dobrodelnem društvu Up. Kot so raziskali na Planetu TV, ima društvo blokiran račun, kljub temu pa konec tega meseca organizira potovanje v Teheran, kjer bo konferenca o Siriji. Tja naj bi odpotoval tudi Ahmedov brat Denis Pašić, ki naj bi junija dobil dovoljenje za nošenje orožja; na orožnem listu pa po navedbah Planeta TV piše, da zakonito poseduje avtomatsko puško z risano cevjo. Zato naj bi se zanj po navedbah televizije začela zanimati tudi Sova, ki naj bi ga sumila možnega sodelovanja z islamskimi ekstremisti. Faila Pašić Bišić je članica Pozitivne Slovenije, na zadnjem kongresu aprila je novinarjem kazala listič, na katerem je obkrožila Zorana Jankovića.

V Piranu bo dvoboj med (temnopoltim) županom Petrom Bossmanom (SD) in njegovim nekdanjim svetovalcem Sebastjanom Jeretičem (Slovenija za vedno). Županu je v prvem krogu le malo zmanjkalo  za zmago (47,33 odstotka), Jeretič zaostaja z 32,31 odstotka glasov. Kar precej nekdanjih poslancev se je uvrstilo v drugi krog. Najbolje kaže Ivanu Vogrinu, ki v Lenartu vodi s 40,12 odstotka pred županom Janezom Krambergerjem, nekdaj dolgoletnim poslancem SLS. Ilirskobistriškemu županu Emilu Rojcu (SD) za vrat diha nekdanja poslanka Državljanske liste Kristina Valenčič (Bistra lista); prvi je zbral 41,23 odstotka glasov, druga pa 39,15 odstotka. Zelo blizu prvouvrščenemu ruškemu podžupanu Urošu Razpetu (Združena akcija) je tudi njena nekdanja kolegica Truda Pepelnik (Prava smer); prvi ima 25,99 odstotka glasov, druga pa 20,89 odstotka. Zelo pa se bo moral potruditi nekdanji poslanec SLS Franc Pukšič, ki se vnovič poteguje za župana Destrnika. Sedanji župan Vladimir Vindiš je namreč zbral 49,20 odstotka glasov, medtem ko Pukšič 42,97 odstotka.



Zanimivo bo tudi dogajanje v Ajdovščini, kjer je župana Marjana Poljšaka (25,84 odstotka) v prvem krogu prehitel kandidat SD Tadej Beočanin (30,45 odstotka). Na tretje mesto se je uvrstil novinar Tino Mamić (12,69 odstotka), ki je za las prehitel kandidatko NSI Nadjo Ušaj Pregeljc (12,22 odstotka). Desnica nima ravno dobre izbire v drugem krogu, toda kot je slišati, bi še vedno raje obdržali sedanjega župana, kot pa dobili prvega rdečega v tradicionalno desni občini.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.