Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan Novega mesta Gregor Macedoni: romski mladostniki postajajo pri kaznivih dejanjih vse bolj predrzni

Deli na:
Župan Novega mesta Gregor Macedoni: romski mladostniki postajajo pri kaznivih dejanjih vse bolj predrzni

Gregor Macedoni, župan Novega mesta - Foto: Primož Lavre

Župan mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v pogovoru za Reporter poudaril, da opažajo »kolaps sistema« pri romskih mladih, saj se ne šolajo, ne zaposlijo, še vedno imajo zgodaj otroke.

Kasneje živijo od denarne socialne pomoči in otroških dodatkov. Seveda del tudi od kriminala, opisano je namreč odprta pot za kriminal, ki se tudi dogaja. Ob tem, ko je v novomeški občini po ocenah kar 99-odstotna brezposelnost med Romi, hkrati jih enak odstotek prejema socialno pomoč, je jasno: državna socialna, zaposlovalna in kaznovalna politika pri romskem prebivalstvu na območju novomeške in okoliških občin ne funkcionira.

Macedoni je spomnil, da je bil v parlamentu pred dvema letoma predlog, da se v zakon o starševskem varstvu vključi tudi, da starši, katerih otroci iz neupravičenih razlogov ne hodijo v osnovno šolo, niso več upravičeni do otroškega dodatka. A novela ni uspela v državnem zboru, najbolj so jo napadali poslanci Levice. Po njegovem mnenju takšna poslanska stališča podpirajo sistematično zanemarjanje otrok.

Popolnoma nesprejemljivo in življenjsko ogrožajoče pa je streljanje, ki se ne dogaja zgolj za novo leto, pač pa največ v naselju Žabjak – Brezje tudi med letom. Naboji letijo tudi v mestne soseske.

Na občini so po sprejetju prostorskega načrta za romsko naselje Žabjak (postavljeno povsem na črno) zdaj tam začeli graditi infrastrukturo. Torej kanalizacijo, vodovod, ceste, javno razsvetljavo, napeljali so (legalne) električne vode ... Letos naj bi se dela zaključila, porabili bodo  3,1 mio evrov, od česar bo občina prispevala pol milijona evrov. Izvedena je bila parcelacija.

Z izboljšanjem razmer za življenje bodo po mnenju Macedonija vzpostavljene možnosti za aktivnejšo integracijo Romov, izobraževanje in zaposlovanje. Odgovornost za to je predvsem na njih samih, pri tem pa bo nujna doslednost državnih institucij na področjih sociale, zaposlovanja, varnosti in pravosodja.

Tudi župan kot drugi organi v občini opozarjajo, da postajajo romski mladostniki pri kaznivih dejanjih vse bolj predrzni. Popolnoma nesprejemljivo in življenjsko ogrožajoče pa je streljanje, ki se ne dogaja zgolj za novo leto, pač pa največ v naselju Žabjak – Brezje tudi med letom. Naboji letijo tudi v mestne soseske.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24