Revija Reporter
Slovenija

Reportaža: pod krinko na petkovih protestih

Gašper Petovar

21. jun. 2020 20:00

Deli na:

Za to, da bi se čim bolj zlil s protestniki, sem se kamufliral. Rdeča majica, kratke hlače barve SMB, čepica, kolo. Celo plakat sem izdelal in ga prilepil na kolo.

Primož Lavre

Pred tednom dni sem se zlil s protestniki in šel kolesarit proti aktualni oblasti. Zanimalo me je zakaj protestirajo, ne tisti, ki se izpostavljajo pred kamerami ampak ljudje, ki ne silijo pred kamere in ki ne provocirajo policistov.

Zanimivo se mi je zdelo, da nekateri med tistimi, ki vzklikajo parole proti aktualni oblasti menijo, da so pravzaprav vsi politiki in politični establišment isti. Pri čemer se pod prejšnjimi oblastniki niso podajali na ulice. Spet drugi menijo, da je prava opcija Levica in tudi njihovi ukrepi, ki jih predlagajo. V isti sapi, pa zatrjujejo, da Janševi korona ukrepi, ki so pravzaprav zelo socialno naravnani niso dobri.

Priča sem bil domnevnemu nasilju policistov, ko so prijeli Jašo Jenulla in nekaj njegovih kolegov. Pogled na posredovanje policistov z objektivnega zornega kota je drugačen kot ga želijo prikazati Jenull in druščina. Prav tako je večina protestnikov civiliziranih in mirnih, je pa med njimi skupina zamaskiranih črnomajčnikov, ki vseskozi provocira policiste in želi nemara celo izzvati spopad s policisti, ki so sicer zelo profesionalni.

Med protestniki sem spraševal zakaj imamo proteste zgolj ko je na oblasti Janez Janša, zakaj ni bilo protestov, ko se je Alenka Bratušek v vlogi predsednice vlade sama kandidirala za evropsko komisarko? Zanimalo me je še več podobnih stvari. V Reporterju razkrijemo odgovore, ki smo jih dobili na protestih, prazniku vsake demokracije.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Reporter št. 25, 2020

Naslovnica