900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan, ki si je za duhovnega očeta izbral Janeza Drnovška, ves čas brez prave konkurence

Deli na:
Župan, ki si je za duhovnega očeta izbral Janeza Drnovška, ves čas brez prave konkurence

Matjaž Švagan in njegova ekipa - Foto: Igor Gošte

Predvolilno dogajanje v Zasavju je precej dolgočasno. Razloge za to lahko iščemo v tem, da s(m)o vsi že nekoliko naveličani politike ali pa da so volilni rezultati precej predvidljivi.

V sobotnem dopoldnevu je bilo vendarle opaziti nekaj stojnic, kjer so stranke, liste in županski kandidati nagovarjali volivce in ponujali medenjake, druge dobrote, napitke, semena in tudi kape.

V Zagorju, kjer imajo pravzaprav ves čas od osamosvojitve naprej istega župana, po po vsej verjetnosti tako ostalo tudi po teh volitvah. Podpredsednik državnega sveta Matjaž Švagan, ki si je za duhovnega očeta izbral pokojnega rojaka dr. Janeza Drnovška, je že ves čas brez prave konkurence.

Da je tako, razloge verjetno ni nujno treba iskati v kakšnih njegovih izjemnih županskih dosežkih, prej v tem, da so se doslej vsi njegovi protikandidati izkazali za premalo prepoznavne. Mnogi so doslej proti njemu kandidirali tudi bolj zaradi tega, da je imela lista ali stranka pač svojega kandidata.

Celo SDS, ki je bila zmagovalka parlamentarnih volitev, letos nima svojega županskega kandidata. Tudi ko je imela svojega županskega kandidata, ni bila uspešna. Verjetno tudi njihov nekdanji član in že županski kandidat Bojan Simončič, ki ga letos kandidira NSI.

Nekaj volivcev bosta zagotovo pritegnila tudi socialni demokrat Željko Železnik in uspešen podjetnik Slavko Jelševar iz SLS. Bolj presenetljivo pa je, da SDS tako v Hrastniku kot v Zagorju ni uspela zapolniti svetniško listo. To jim je uspelo le v Trbovljah, kjer pod vodstvom mag. Boruta Dolanca dobro delajo.

Slednji je pred štirimi leti z zdajšnjo županjo Jasno Gabrič prišel v drugi krog, kjer je bil za nekaj odstotkov „prekratek.“ Zelo verjetno bo tako tudi tokrat, ko za županjo kandidira zdravnica Alenka Forte (SDS) in še nekaj drugih bolj ali manj znanih protikandidatov. Nekateri Gabričevi napovedujejo celo zmago v prvem krogu.

Zagotovo pa ne bo imela toliko svojih svetnikov, kot jih bo imel Švagan v Zagorju s svojo Listo Zagorje gre naprej. Doslej je njegova lista v občinskem svetu imela vedno več kot polovico svetnikov in mu koalicije niti ni bilo treba sestavljati. Bolj zanimivo bo v Hrastniku.

Dolgoletni župan Miran Jerič se je tokrat odločil, da ne bo več kandidiral za župana, kar pomeni, da bodo Hrastničani zagotovo dobili novega županja ali celo županjo. Jeričev adut je mladi Jani Medvešek, SMC stavi na nekdanjo poslanko Vojko Šergan, visoka pričakovanja imajo še Marko Funkl, Gregor Pajić in predsednik zasavskih veteranov vojne za Slovenijo Božo Majcen.