Revija Reporter
Magazin

V Trbovljah so kuhali grenadirmarš

Igor Gošte

27. maj. 2019 13:09 Osveženo: 13:12 / 27. 5. 2019

Deli na:

Sestavine za grenadirmarš.

Igor Gošte

Čeravno je vreme v tem mesecu precej muhasto, se je v mestnem parku v Trbovljah zbralo precej tistih, ki so se preizkusili v tekmovanju kuhanja grenadirmarša. Več kot deset skupin je poskušalo pripraviti kar najbolj okusno jed, ki je bila pred leti v Zasavju še kako udomačena.

Nenazadnje gre za jed, ki ne vsebuje dragih sestavin in so si jo lahko privoščili tudi tisti, ki so sicer z nizkimi delavskimi plačami bolj težko povezali mesec z mesecem. Malo krompirja, nekaj testenin, pri nas doma so bili to ponavadi polžki, pražena čebula, nekaj domačih ocvirkov, sol in poper in jed je pripravljena.

Tekmovalne ekipe, med njimi tudi ekipa, ki si je ime dala po jamskem škratu perkmandelcu, so bolj ali manj resno zavihale rokave in poskušale s tistim, kar so skuhali, kar najbolj prepričati strokovno komisijo. Nazadnje je to uspelo ravno skupini Perkmandelc, ki so jo sestavljali nekdanji rudarji, ki so očitno vešči tudi kuhanja. Sicer pa je za knape tako in tako poznano, da znajo poprijeti za vsako delo.

Obiskovalci, ki se jih je navkljub polurnemu nalivu zbralo presenetljivo veliko, so lahko pripravljene jedi tudi sami okusili. Lahko povemo, da je grenadirmarš kmalu pošel. Hkrati so lahko obiskovalci v enem najlepših mestnih parkov pri nas preizkusili tudi kaj iz bogate ponudbe izdelkov lokalnih ponudnikov in ustvarjalcev in ob glasbi ansambla Igor in Zlati zvoki tudi zaplesali. Dogodek sodi v okvir tedna kulinaričnih doživetij trboveljske doline in napoveduje tudi začetek praznovanj občinskega praznika, ki je 1.junija.