favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zobčeva in Teršek se bosta predstavila javnosti; oba še nimata zadostne podpore poslancev

Deli na:
Zobčeva in Teršek se bosta predstavila javnosti; oba še nimata zadostne podpore poslancev

Vrhovna sodnica Barbara Zobec. - Foto: Primož Lavre

V predsedniški palači bosta danes javni predstavitvi kandidatov za ustavnega sodnika, in sicer se bo ob 11. uri predstavil Andraž Teršek, ob 12. uri pa Barbara Zobec. Kandidata je predsednik republike izbral med sedmimi prispelimi kandidaturami, nobeden od njiju pa dan pred predstavitvijo še ni imel zagotovljene zadostne podpore med poslanci.

V posvetovanjih s poslanskimi skupinami se je izkazalo, da največ podpore uživata Zobčeva in Teršek. Zobčevo so javno podprli v SDS, kot sprejemljivo so jo ocenili tudi v NSi. V tej stranki izjav v torek niso dajali. Prav tako se dokončno še niso izrekli v SMC in SAB. Medtem pa so Terška podprli v SD, LMŠ, Levici in SNS, ki imajo skupaj 37 glasov.

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, se je predsednik republike Borut Pahor za javne predstavitve kandidatov odločil, ker prispevajo k preglednosti in kakovosti postopkov izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepijo zaupanje javnosti. Hkrati pa takšne predstavitve omogočajo, da se javnost s kandidatom spozna, še preden o njem dokončno odloči državni zbor ali ga na položaj neposredno imenuje predsednik republike.

Izvoljeni kandidat bo na ustavnem sodišču nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji 14. julija poteče devetletni mandat. Pahor je zato 14. februarja objavil javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču, na katerega je prispelo sedem kandidatur - poleg Terškove in Zobčeve so prispele tudi kandidature Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana in Janeza Pogorelca.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ predlaga tudi druge kandidate. Glasovanje o kandidatu je v DZ tajno, za izvolitev pa je potrebnih 46 glasov.