Revija Reporter
Slovenija

Poznič prestal zaslišanje na odboru za kulturo: 11 glasov za, trije proti

STA

4. mar. 2019 12:43 Osveženo: 12:44 / 04. 3. 2019

Deli na:

Kandidat za ministra za kulturo Zoran Poznič.

Bobo

Odbor DZ za kulturo je predstavitev kandidata za ministra za kulturo Zorana Pozniča z 11 glasovi za in tremi proti na današnji nujni seji ocenil za ustrezno. Člani odbora so tudi med predstavitvijo večinoma izkazali podporo Pozniču, ki je med prioritetami navedel sprejem novega NPK in ureditev položaja nevladnikov, poudaril pa je pomen dialoga.

Poznič je med prioritetami, ki jih namerava urediti, če bi zasedel položaj ministra za kulturo, izpostavil sprejetje novega, večletnega Nacionalnega programa za kulturo (NPK) do konca letošnjega leta, ureditev statusov samozaposlenih v kulturi in nevladnih organizacij ter ureditev področij, ki se dotikajo sprejetja t. i. zakona o kulturnem evru. Ob tem je poudaril pomen digitalizacije kulturne dediščine, pa tudi širše.

Glede novega NPK je Poznič dejal, da bo moral biti prilagojen razmeram, ki jih lahko pričakujemo v obdobju, za katerega bo zasnovan, na njem pa je po njegovih besedah treba še veliko delati in vanj vpeljati tudi vsebine, ki jih "morda sedaj zgolj slutimo". Želi si tudi sodelovanja z deležniki z različnih področij kulture pri snovanju tega programa, saj meni, da lahko le skupaj pridejo do želenega cilja.

Nekateri člani odbora so pohvalili Pozničev pogum, da se bo po odstopu nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička, ki se je soočil z očitki mobinga in zlorabe položaja, podal v "to kačje gnezdo", kot je trenutno stanje na ministrstvu opisal član odbora Zmago Jelinčič (SNS).

Tudi ureditev odnosov na ministrstvu, ki bi omogočala pot naprej, je sicer Poznič izpostavil kot eno svojih poglavitnih nalog. Sprva želi sprožiti preverbo trenutnega "zatečenega stanja", prepoznava pa tudi potrebo po temeljni reorganizaciji delovanja ministrstva. "Menim, da lahko skozi dialog ta stroj definitivno zaženemo," je presodil.

Na vprašanje, zakaj se je v SD včlanil šele ob kandidaturi za ministra, pa je odgovoril, da poprej sicer ni bil vključen v politično življenje, a je poudaril, da se tako s programom v kulturi, ki je bil zasnovan v mandatu aktualne vlade, in tudi s koalicijskim programom v celoti, strinja. "Skupaj smo močni in tudi sam bom imel več moči, če bo vse skupaj koalicijsko usklajeno in za menoj stoji cela mašinerija skupne volje."

Poznič je tekom predstavitve odgovarjal na vprašanja z raznih področji. Na koncu je iskreno dejal, da ni še seznanjen popolnoma z vsem, se je pa "pripravljen učiti in podučiti". Dodal je, da se nima za avtokrata, je pa pri svojem delovanju odločen in si želi, da so zadeve, ki se jih "na človeški način dogovorimo", izpolnjene.

Kot je dejala predsednica odbora Violeta Tomić, bi lahko DZ Pozniča za ministra za kulturo potrdil že na seji v petek.