ana vurcer Odkrito.si

Znana slovenska pevka žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za sredo, 26. junija

hišna številka Petisvet.si

Vaša hišna številka razkriva vse o vas

vročina, živalski vrt madrid, 25.6.2019 Svet24.si

Vročina prodira, ogroženi so junijski rekordi

moški, gospodinjstvo Svet24.si

Mačo ali copata? Kaj mislite, katerih moških je ...

pop 18412X0064 Njena.si

Natalija Gros se spominja svojega pokojnega moža

Mateja Ropoša Njena.si

Obraz POP TV se je razveselil prvega otroka

Slovenija

Kandidata za ustavnega sodnika in informacijsko pooblaščenko se bosta predstavila

Deli na:
Kandidata za ustavnega sodnika in informacijsko pooblaščenko se bosta predstavila

Foto: Bobo - Rok Čeferin

V predsedniški palači bosta danes potekali javni predstavitvi kandidatke za informacijsko pooblaščenko Mojce Prelesnik in kandidata za ustavnega sodnika Roka Čeferina. Prelesnikova je bila edina kandidatka za omenjeni položaj, medtem ko je Čeferina predsednik republike Borut Pahor po posvetovanjih z poslanskimi skupinami izbral med tremi kandidati.

Pahor je predlog za imenovanje Čeferina v DZ poslal v ponedeljek. Po njegovi oceni namreč kandidat izpolnjuje visoka strokovna merila za opravljanje funkcije ter ima zadostno podporo za izvolitev v DZ.

Pahor je javni poziv za novega ustavnega sodnika objavil, potem ko ga je predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez februarja obvestil, da 27. septembra poteče devetletni mandat ustavni sodnici Etelki Korpič-Horvat.

Poleg Čeferina so v Pahorjevem uradu prejeli še dva predloga možnih kandidatov, in sicer za imenovanje nekdanjega vodje vladne zakonodajne službe Janeza Pogorelca in nekdanjega novinarja Marjana Lekšeta.

Konec maja je Pahor opravil posvet z vodji poslanskih skupin o podpori posameznemu kandidatu. Večina poslanskih skupin, katerih vodje so se s predsednikom republike posvetovali o kandidatih, je izrazila vsaj načelno podporo Čeferinu. V LMŠ in SDS takrat svoje odločitve še niso razkrili, v NSi pa so povedali, da so bolj naklonjeni Pogorelcu.

Tudi za Prelesnikovo je Pahor po posvetovanjih ugotovil, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije za opravljanje funkcije informacijske pooblaščenke. Prelesnikova, ki ima za sabo že en mandat na čelu tega organa, po ugotovitvah predsednika republike uživa tudi zadostno podporo za izvolitev.

Pahor pričakuje, da bodo poslanci o kandidatki odločali na junijski seji državnega zbora.

Loading...