nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZNP: V letu 2014 se je močno povečal kazenski pregon novinarjev

Deli na:
ZNP: V letu 2014 se je močno povečal kazenski pregon novinarjev

Foto: Arhiv Reporterja

Z novo vlado so se pritiski na medije vsaj navzven nekoliko zmanjšali, se je pa v letu 2014 močno povečal kazenski pregon novinarjev, v poročilu o stanju v medijih v lanskem letu ugotavljajo v Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Problem slovenskega medijskega prostora še vedno ostajata delovno-pravni položaj novinarjev in premajhna pluralnost slovenskega medijskega prostora, poudarjajo v ZNP.

Posebna značilnost zakonske ureditve v Sloveniji je, da lahko tožilstvo preganja novinarje, ki objavijo tajne podatke državnih organov, čeprav je objava v javnem interesu, opozarjajo v ZNP in navajajo primer preiskave pri sodelavcu spletnega medija Politikis.si Dejanu Kalohu, pregon novinarja Mitje Lomovška in novinarke Dela Anuško Delić, pa obsodbo fotoreporterja Janija Božiča.

V ZNP opažajo tudi, da se državne organe pogosto uporablja za obračune z novinarji. Lani je denimo pravnomočna postala odločba, s katero je Informacijski pooblaščenec RS z astronomsko globo v višini 11.600 evrov oglobil opozicijski tednik Demokracija, ker je ta objavil elektronski pogovor med sodnikom Francom Dobrovnikom in  novinarjem provladnega tednika Mladina Igorjem Mekino.

Sodišče je v letu 2014 na pogojno kazen obsodilo tudi publicista Boštjana M. Turka, ker je v opozicijskem tedniku Reporter pisal o tem, da se je vidni zgodovinar Jože Pirjevec veliko let podpisoval z italijansko obliko svojega imena in priimka, še izpostavljajo v ZNP.

Poročilo v celoti lahko preberete na TEJ POVEZAVI