zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Meškovo priznanje Marku Kremžarju, za medijsko novost pa je ZNP nagradil projekt Domovina

Deli na:
Meškovo priznanje Marku Kremžarju, za medijsko novost pa je ZNP nagradil projekt Domovina

Foto: Bobo

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je priznanje Boruta Meška za življenjsko delo 2015 podelilo publicistu in literatu Marku Kremžarju, za debitanta oz. medijsko novost pa projektu Domovina. Na nocojšnji slovesnosti je predsednik ZNP Tino Mamić v nagovoru ocenil, da se medijska Slovenija še vedno ne more pohvaliti s pluralizmom.

Upravni odbor priznanja Boruta Meška je pri izbiri Kremžarja, ki je večino svojega življenja preživel v Argentini, poudaril njegovo poglobljeno, vsestransko in za demokratizacijo Slovenije pomembno publicistično delo. Pri projektu Domovina, ki vključuje urejanje dnevnoinformativnega portala in izdajanje časnika štirikrat letno, je odbor izpostavil, da je ustanovitev neodvisnega medija brez velikega kapitala in političnih botrov zelo pogumno dejanje.

Kremžarja po mnenju odbora odlikuje izjemno širok in pester literarni in publicistični opus, ki obsega tako lirsko poezijo, kratko prozo in drame kot tudi ekonomske, filozofske, kulturne in politične razprave ter strokovne monografije. Njegovo ustvarjanje pa je močno zaznamovala tudi begunska usoda, ki ga je po navedbi odbora "izklesala s trpljenjem, hrepenenjem po rodnih krajih ter ga utrdila v domoljubju in vztrajnosti".

"Njegova življenjska moč, ki izhaja iz begunske usode, in svobodni duh, ki se je vsa leta zatiranja v domovini krepil v svobodni emigraciji, še vedno pomembno prispevata k vzpostavljanju vrednot demokracije in republike v Sloveniji," je zapisano v utemeljitvi priznanja. Poudarjen je tudi Kremžarjev prispevek k oblikovanju slovenske skupnosti v Argentini, kot tudi političnemu življenju celotne slovenske politične emigracije.

Projekt Domovina je zagnala skupina mlajših podjetnikov v okviru Zavoda Iskreni.net, ki je že pred leti ustanovila portal za družine. V začetku so sami financirali brezplačnik, nato pa so začeli pridobivati podpornike, ki jih je trenutno okoli 1600. Domovina je po mnenju odbora dobrodošla medijska novost, ki informira o aktualnih dogajanjih v Sloveniji in svetu, ponuja pa tudi globlje komentarje in analize dogajanja.