Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Znani politiki na županskih volitvah: Zorčič v drugi krog, bivša ministra Poklukar in Jelušičeva poražena

Deli na:
Znani politiki na županskih volitvah: Zorčič v drugi krog, bivša ministra Poklukar in Jelušičeva poražena

Igor Zorčič v DZ - Foto: DZ

Za županska mesta so kandidirali tudi nekateri posamezniki, prepoznani tudi po delovanju v politiki na državni ravni. Nekdanjemu ministru za kulturo Zoranu Pozniču je uspelo v Trbovljah. V Kočevju je znova slavil Vladimir Prebilič, ki se je širši javnosti nedavno predstavil kot eden od kandidatov na predsedniških volitvah.

Nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič se bo v Brežicah v drugem krogu pomeril z dolgoletnim županom Ivanom Molanom. V drugi krog se je v Mestni občini Krško uvrstil tudi nekdanji poslanec SNS Dušan Šiško, njegov protikandidat bo višji kriminalistični inšpektor Janez Kerin.

V Lendavi bo v drugem krogu poslanec SDS Janez Magyar. Če bo izvoljen, se bo po nekaj mesecih v poslanskih klopeh vrnil na župansko mesto v občini, ki jo trenutno kot podžupan vodi njegov tekmec v drugem krogu Ivan Koncut.

V Gorjah je minister za zdravje Janez Poklukar z osvojenih 49,3 odstotka glasov tesno izgubil proti aktualnemu županu Petru Torkarju.

Prav tako možnosti za izvolitev na župansko funkcijo nimajo več aktualni poslanci Nataša Sukič (Levica), ki je kandidirala v Ljubljani, Dejan Kaloh (SDS), ki se je za župansko mesto potegoval v Mariboru, in Jelka Godec (SDS), ki je kandidirala v Šentjurju. Volivcev tokrat ni uspelo prepričati še dvema poslancema SDS, Francu Roscu v Šoštanju in Zoranu Mojškercu v Logatcu.



S prepričljivo zmago aktualne ptujske županje Nuške Gajšek se je županska tekma končala za nekdanjega poslanca Levice Boštjana Koražijo in predsednika Zelenih Slovenije Andreja Čuša, v preteklosti poslanca SDS, iz katere pa je 2016 izstopil.

V Trebnjem ni uspelo nekdanjemu poslancu NSi Blažu Pavlinu, v Mariboru nekdanji poslanki LMŠ Lidiji Divjak Mirnik, v Cerknici pa ne nekdanjemu poslancu Državljanske liste Rihardu Branislju.

Tudi Zvonku Lahu, nekdanjemu poslancu SDS, zatem NSi, tokrat pa kandidatu Zelenih Slovenije, se ni uspelo vrniti na županski stolček v Mirni Peči, kjer je v preteklosti sicer že bil. V Sežani se je tekma za župansko mesto končala za nekdanjo obrambno ministrico Ljubico Jelušič.

Prav tako je brez uvrstitve v drugi krog v Izoli ostal jadralec s tremi olimpijskimi medaljami Vasilij Žbogar. Je pa med tistimi, ki jim je že v prvem krogu uspela izvolitev, dolgoletni predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj, ki je kot edini kandidat ohranil župansko mesto v Pivki.