pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZN: Vesna Pusić proti Danilu Türku

Deli na:
ZN: Vesna Pusić proti Danilu Türku

Foto: Bobo

Hrvaški premier Zoran Milanović je podpredsednico hrvaške vlade in zunanjo ministrico Vesno Pusić tudi uradno predlagal za naslednjo generalno sekretarko Združenih narodov. Milanović se je s pismom obrnil na predsednika generalne skupščine ZN Mogensa Lykketofta, poroča časnik Večernji list.

Hrvaška vlada je na zaprtem delu seje v začetku septembra podprla kandidaturo Pusićeve za vodilni položaj v ZN.

Milanović je uradno kandidaturo Pusićeve poslal 2. novembra, navaja zagrebški časnik na svoji spletni strani.

V pismu je poudaril, da hrvaška vlada nominira Pusićevo, ki je imela pomembno vlogo med hrvaškimi pogajanji z EU in "ustvarila nacionalno in mednarodno kariero kot političarka in članica akademske skupnosti". Na podlagi teh izkušenj je ustrezna kandidatka za položaj, za katerega je potrebno globalno vodstvo in odgovornost, je zapisal.

Milanović je omenil tudi načelo pravične zemljepisne razdelitve vodilnih položajev v ZN in izrazil upanje, da bo prihodnji generalni sekretar iz skupine vzhodnoevropskih držav, ki še niso imele takšne časti.

Omenil je tudi enakopravnost spolov ter poudaril, da je skrajnji čas, da bi po 70 letih obstoja ZN obravnavali nominacijo ženske, Pusićeva pa po njegovi oceni najbolj ustreza najvišjemu položaju v ZN.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je zadržana do kandidature Pusićeve. Iz urada predsednice so za Večernji list dejali, da niso dobili nobene uradne informacije o nominaciji Pusićeve, niti se o tem niso posvetovali s predsednico države.

Pusićeva je po napovedi svoje kandidature pred nekaj meseci pričakovala javno podporo Grabar-Kitarovićeve, ki je medtem ocenila, da je odločitev o hrvaškem kandidatu ali kandidatki treba pustiti novi vladi. Obenem je dejala, da ne bo nasprotovala nacionalnem kandidatu, a meni, da mora imeti široko podporo.

Kandidaturi Pusićeve je močno nasprotovala tudi največja hrvaška opozicijska stranka HDZ in za kandidata podprla hrvaškega veleposlanika v Indiji Amirja Muharemija, ki so ga predlagala združenja veteranov.

Generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu mandat poteče konec prihodnjega leta. Za ta položaj se poteguje tudi bivši slovenski predsednik Danilo Türk. Novi generalni sekretar ZN bo mandat nastopil 1. januarja 2017.