sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović brez komentarja odpovedi slovenske udeležbe na hrvaški vojaški paradi

Deli na:
Milanović brez komentarja odpovedi slovenske udeležbe na hrvaški vojaški paradi

Foto: Reuters

Hrvaški premier Zoran Milanović včeraj ni želel komentirati odločitve slovenske vlade, da vendarle ne bo napotila slovenskih vojakov na hrvaško vojaško parado ob letošnji 20. obletnici operacije Nevihta. "Ne ukvarjam se s tem, ker imam pomembnejše delo," je izjavil Milanović med obiskom hrvaške meje z BiH.

Predsednik hrvaške vlade je dejal, da bo 4. avgusta veliko gostov iz tujine spremljalo vojaško parado v Zagrebu, tudi letos pa ne bo tujih gostov na osrednji proslavi hrvaškega dneva zmage in domovinske hvaležnosti ter veteranov, ki bo potekala 5. avgusta v Kninu.

"To je naša proslava in naš praznik, ki ni usmerjen proti nikomur. Obžalujem, če se nekdo pri tem počuti krivega," je izjavil Milanović, ki je včeraj obiskal mejni prehod Gabela na meji z BiH.

Medtem je srbski premier Aleksandar Vučić na včerajšnji novinarski konferenci v Beogradu s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom med drugim povedal, da je za Srbijo obletnica Nevihte najbolj žalosten dan v srbski zgodovini zaradi trpljenja Srbov, ki so takrat zapustili Hrvaško. Znova je dejal, da je Nevihta "največji zločin etničnega čiščenja po drugi svetovni vojni".

Odgovorila mu je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, ki je dejala, da Hrvaška praznuje osvoboditev svoje države in ne tragedije, ki so jo preživeli posamezniki. Ob tem pričakujemo podporo vsake normalne politike, je povedala.

"Ne razumem njegovih (Vučićevih) izjav, ker mislim, da je normalno, da vsaka država, tudi Hrvaško, proslavlja obletnico teritorialne združitve države, ki so jo pred tem zasedle sile tako imenovane Jugoslovanske ljudske armade, ki je medtem postala vojska Slobodana Miloševića, skupaj s paravojaškimi enotami," je izjavila po srečanju v Zagrebu z zunanjim ministrom iraškega Kurdistana Mustafom Falahom Bekirijem.

Vučiću je odgovoril tudi hrvaški minister za obrambo in eden od poveljnikov hrvaške vojske med Nevihto Ante Kotromanović, ki je spomnil, da je bila operacija avgusta 1995 legitimen vojaški poseg.

"Če ne bi bilo Nevihte, bi verjetno srbske sile iz Hrvaške in BiH zagrešile še večji genocid v Bihaću, kot je bil v Srebrenici," je dejal Kotromanović. Spomnil je, da je Vučić med vojno hodil na Hrvaško in podpihoval srbsko prebivalstvo k uporu proti hrvaškim oblastem ter da je bil tudi med tistimi, ki so oblegali Sarajevo.