Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović je razjezil Grabar-Kitarovićevo

Deli na:
Milanović je razjezil Grabar-Kitarovićevo

Foto: Bobo

Hrvaški premier Zoran Milanović se ni odzval povabilu hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, da bi se kot predsednik SDP udeležil današnjega pogovora o bistvenih družbenih vprašanjih. Hrvaška predsednica je njegovo ravnanje označila kot povsem nepredstavljivo.

Hrvaška predsednica je prejšnji teden povabila na ločene pogovore o stanju v državi predsednike parlamentarnih strank ter predstavnike sindikatov in delodajalcev. Stranka SDP je za medije napovedala, da se srečanja s predsednico ne bo udeležil nihče, a urada Grabar-Kitarovićeve o tem niso uradno obvestili.

Grabar-Kitarovićeva je ocenila, da je Milanović z ignoriranjem vabila postavil pod vprašaj državne institucije in voljo državljanov. Pred novinarji na Pantovčaku mu je sporočila, naj državne interese postavi pred svoje osebne in naj začne odgovorno opravljati dolžnosti predsednika vlade.

"Nobenemu posamezniku ne bom dovolila, da zaradi lastne muhavosti postavlja pod vprašaj ustavnopravni red Hrvaške in smer, v katero gre država," je dejala hrvaška predsednica.

Spomnila je, da je njena edina motivacija za pogovore s predsedniki strank slabo gospodarsko stanje v državi in skupno iskanje izhoda iz krize. V preteklih dneh je izpostavila, da gre za njeno ustavno dolžnost, da bi kot predsednica države izvedela, kako politične stranke gledajo na reševanje hrvaškega gospodarstva.

Prvi na seznamu za pogovor je bil predsednik SDP, za njim pa tudi predsednik največje opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko, ki je že prejšnji teden z veseljem sprejel povabilo predsednice države.

Po današnjem 40-minutnem srečanju z Grabar-Kitarovićevo je izjavil, da je Milanovićevo zavračanje pogovora s predsednico nesprejemljivo. "Moral bi priti in povedati, kaj namerava vlada storiti v naslednjih nekaj mesecih do volitev," je izjavil predsednik HDZ, ki je večkrat napovedal prepričljivo zmago desne koalicije na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

Neimenovani viri iz SDP so v preteklih dneh za hrvaške medije pojasnjevali, da ni razlogov za posvetovanja v predsedniškem uradu ter da se Milanović z Grabar-Kitarovićevo lahko pogovarja samo kot predsednik vlade. Ocenili so, da pomeni pobuda Grabar-Kitarovićeve napad na avtoriteto predsednika vlade.

Premier Milanović je večkrat povabil predsednico države, naj zaprosi za udeležbo na seji vlade, na kateri se lahko pogovarjajo o vseh temah, ki jo zanimajo.

Grabar-Kitarovićeva in Milanović sta se sicer v preteklih dveh mesecih večkrat srečala, medtem ko trenja med njima obstajajo že dlje časa. Odnosi so se zaostrili že med predsedniško kampanjo Grabar-Kitarovićeve, ki je takrat napovedala, da bo zahtevala Milanovićevo odgovornost za stanje v državi, ter omenjala predčasne parlamentarne volitve. Po prihodu na Pantovčak je dejala, da je odstop Milanovića najboljši predlog za izhod države iz krize.

Grabar-Kitarovićeva naj bi v naslednjih dneh in tednih opravila pogovore tudi s predstavniki ostalih parlamentarnih strank.

Neuradno naj bi tudi predsednica Hrvaške narodne stranke (HNS) in ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić napovedala, da se sredinega srečanja s predsednico države ne bo udeležila zaradi obveznosti. Nekatere manjše opozicijske stranke so potrdile, da se bodo povabilu odzvale.